Ευρυφών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ευρυφών
ΥπηκοότηταΑχαιμενική Αυτοκρατορία
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ιδιότηταιατρός

Ο Ευρυφών ο Κνίδιος (Εὐρυφῶν) ήταν διάσημος στην εποχή του αρχαίος Έλληνας ιατρός από την Κνίδο της Καρίας, ο οποίος γεννήθηκε πιθανότατα κατά το πρώτο μισό του 5ου αιώνα π.Χ., καθώς ο Σορανός ο Εφέσιος[1] γράφει ότι ήταν σύγχρονος του Ιπποκράτους, αλλά μεγαλύτερος στην ηλικία. Ο Σορανός αναφέρει επίσης ότι ο Ευρυφών και ο Ιπποκράτης κλήθηκαν στην αυλή του Μακεδόνα βασιλιά Περδίκκα Β', ωστόσο αυτό θεωρείται πολύ αμφίβολο. Ο Ευρυφών μνημονεύεται επίσης σε ένα φθαρμένο απόσπασμα (σπάραγμα) έργου του κωμωδιογράφου Πλάτωνος, που διασώθηκε από τον Γαληνό[2]. Ο Γαληνός αναφέρει τον Ευρυφώντα πολλές φορές, γράφοντας ότι τον θεωρούσαν συγγραφέα του αρχαίου έργου ιατρικής που επιγραφόταν Κνίδιαι γνῶμαι[3] και ότι ορισμένοι του απέδιδαν αρκετά ακόμα έργα της «Ιπποκρατικής Συλλογής»[4].

Από ένα απόσπασμα του Καιλίου Αυρηλιανού[5] φαίνεται ότι ο Ευρυφών γνώριζε τη διαφορά ανάμεσα στις αρτηρίες και τις φλέβες. Από τα έργα του δεν σώζονται παρά λίγα μόνο αποσπάσματα, εκτός και αν πράγματι είναι ο συγγραφέας των έργων της «Ιπποκρατικής Συλλογής» (δηλαδή των επισήμως θεωρούμενων έργων του Ιπποκράτους) που του αποδίδονταν.

Έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Κνίδιαι γνώμαι
 • του αποδίδονται έργα της Ιπποκρατικής Συλλογής (η οποία θεωρείται ότι γράφτηκε από τον Ιπποκράτη), συγκεκριμένα[6]:
  • Περί διαίτης υγιεινής
  • Περί διαίτης
  • Περί Νούσων
  • Περί γυναικείις φύσιος

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Σορανού Vita Hippocr.
 2. Γαληνού, Comment. in Hippocr. Aphor., vii. 44, τόμος xviii. pt. i
 3. Γαληνού, Comment. in Hippocr. De Morb. Vulgar. VI., i. 29, τόμ. xvii. pt. i
 4. Γαληνού, Comment. in Hippocr. De Humor., i. προοίμιον τόμ. xvi.
 5. Caelius Aurelianus, de Morb. Chron., ii. 10
 6. A Dictionary of Greek and Roman biography and mythology. By various writers. Ed. by William Smith. Illustrated by numerous engravings on wood, Smith, William, Sir, ed. 1813-1893, σελ. 112
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Euryphon της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).