Ευλογημένη ανησυχία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ευλογημένη ανησυχία
ΣυγγραφέαςΠολ Χόουκεν
ΤίτλοςΕυλογημένη ανησυχία: Πώς ήλθε σε ύπαρξη το μεγαλύτερο κίνημα στον κόσμο και γιατί κανείς δεν το είδε να έρχεται
Ημερομηνία δημοσίευσης2007
Θέμακοινωνιολογία
LC ClassOL3940939W[1]

Το «Ευλογημένη ανησυχία: Πώς ήλθε σε ύπαρξη το μεγαλύτερο κίνημα στον κόσμο και γιατί κανείς δεν το είδε να έρχεται» (αγγλ. Blessed Unrest: How the Largest Movement in the World Came into Being and Why No One Saw It Coming) είναι ευπώλητο των New York Times για το 2007[2] από τον Πολ Χόουκεν (Paul Hawken)[3].

Περιεχόμενο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το βιβλίο πραγματεύεται τους πολλούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και κοινοτικές οργανώσεις, αφιερωμένες σε πολλούς διαφορετικούς σκοπούς, τους οποίους ο Χόουκεν αποκαλεί περιβαλλοντικό και κοινωνικής δικαιοσύνης κίνημα[4]. Ο Χόουκεν εξηγεί ότι είναι ποικιλόμορφο κίνημα χωρίς χαρισματικό ηγέτη, χωρίς βασική, ενοποιητική ιδεολογία, το οποίο δεν αναγνωρίζεται από τους πολιτικούς και τα Μ.Μ.Ε. Ο συγγραφέας ισχυρίζεται ότι το συγκεκριμένο κίνημα έχει τη δυνατότητα να ωφελήσει τον πλανήτη[2]. Σύμφωνα με το Metropolis Magazine, το βιβλίο αντιπροσωπεύει αναζητήσεις στην ιστορία του περιβαλλοντικού κινήματος και προβλέψεις για το μέλλον του[5]

Κριτικός των New York Times αναφέρει ότι το Ευλογημένη Ανησυχία πραγματεύεται ένα κίνημα το οποίο κανείς δεν έχει παρατηρήσει, ούτε οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι κατά τόπους. Για τον ίδιο, το εξέχον σημείο του βιβλίου είναι η εξαιρετική κριτική του Χόουκεν στην επίθεση της χημικής βιομηχανίας στο Σιωπηλή Άνοιξη της Ρέιτσελ Κάρσον (Rachel Carson) το 1962, την περίοδο κατά την οποία πάλευε με τον καρκίνο[6]. Ο Χόουκεν, επίσης, καταγράφει τις ιστορίες άλλων ανθρώπων, που συνάντησαν δυσκολίες γιατί αντιστάθηκαν σε μεγάλες εταιρείες[2].

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. archive.org/details/blessedunresthow00hawk. Ανακτήθηκε στις 2  Φεβρουαρίου 2019.
  2. 2,0 2,1 2,2 Healing by the community spirit ECOS, Oct-Nov 2008, σσ. 145-146.
  3. Paul Hawken (2007). Blessed Unrest: How the Largest Movement in the World Came into Being and Why No One Saw It Coming. Viking Press. ISBN 978-0-670-03852-7
  4. James M. Sheehan. Blessed unrest: how the largest movement in the world came into being and why no one saw it coming (book review) Αρχειοθετήθηκε 2011-10-05 στο Wayback Machine. The Electronic Journal of Sustainable Development, (2008) 1(2), σελ. 56.
  5. Blessed Unrest στο Metropolis Magazine.
  6. Robert Sullivan. Grass Roots Rising The New York Times, August 5, 2007.