Ευγένιος Ιωάννης του Σουασόν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ευγένιος-Ιωάννης
κόμης του Σουασόν
Arms of the House of Savoie-Carignan-Soissons.svg
ο θυρεός της Σαβοΐας-Καρινιάνο
κόμης του Σουασόν
Περίοδος1292 - 1734
ΠροκάτοχοςΘωμάς-Εμμανουήλ
ΔιάδοχοςΛουδοβίκος ΙΕ΄
Γέννηση23 Σεπτεμβρίου 1714 (1714-09-23)
Θάνατος23 Νοεμβρίου 1734 (20 ετών)
Μανχάιμ, Βάδη
ΣύζυγοςΜαρία Θηρεσία Τσύμπο-Μαλασπίνα
ΟίκοςΣαβοΐας-Σουασσόν
ΠατέραςΕμμανουήλ-Θωμάς
ΜητέραΜαρία Θηρεσία του Λίχτενσταϊν
δεδομένα (π  σ  ε )

O Ευγένιος-Ιωάννης (23 Σεπτεμβρίου 1714 - 23 Νοεμβρίου 1734) από τον Οίκο της Σαβοΐας ήταν ο τελευταίος κόμης του Σουασόν (1729-1734).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο μόνος γιος του Θωμά-Εμμανουήλ κόμη του Σουασόν και της Μαρίας-Θηρεσίας του Λήχτενσταϊν, κόρης του Ιωάννη-Αδάμ Α΄ πρίγκιπα του Λίχτενσταϊν.

Το 1729 απεβίωσε ο πατέρας του και τον διαδέχθηκε. Μαζί με τη μητέρα του ήταν και δούκας του Τραπώ (νυν Οπάβα στην Τσεχία). Το 1731 έγινε στην Αυστρία ιππότης στο Τάγμα του Χρυσόμαλλου Δέρατος, όπως ήταν και ο πατέρας του. Νυμφεύτηκε δι' αντιπροσώπου τη Μαρία-Τερέζα δούκισσα της Μάσα (στην Τοσκάνη), αλλά ο Ευγένιος-Ιωάννης απεβίωσε 13 ημέρες αργότερα στο Μανχάιμ της Βάδης. Επειδή ο γάμος δεν ολοκληρώθηκε, κηρύχθηκε άκυρος και η νύφη παντρεύτηκε έπειτα τον Έρκολε Γ΄ δούκα της Μόντενα.

Ήταν ο τελευταίος κόμης του Σουασόν, πόλης της βορειο-ανατολικής Γαλλίας και όταν απεβίωσε ο τίτλος επέστρεψε στο γαλλικό Στέμμα. Το 1772 απεβίωσε και η μητέρα του και το δουκάτο του Τραπώ κληροδοτήθηκε στον Φραγκίσκο-Ιωσήφ Α΄ πρίγκιπα του Λίχτενσταϊν.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1734 στην πόλη Μάσα νυμφεύτηκε δι' αντιπροσώπου (by proxy) τη Μαρία Θηρεσία Τσύμπο-Μαλασπίνα, δούκισσα της Μάσσα και πριγκίπισσα της Καρράρα, αλλά ο γάμος δεν ολοκληρώθηκε και ακυρώθηκε.

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Eugene Jean, Count of Soissons της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).