Ευαγγέλιο του Βίττεκιντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ευαγγέλιο του Βίττεκιντ
ΤίτλοςCodex Wittekindeus
Ημερομηνία δημιουργίας970
ΜορφήΕυαγγέλιο
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Ευαγγέλιο του Βίττεκιντ (λατινικά: Codex Wittekindeus) είναι εικονογραφημένη χειρόγραφη περγαμηνή που γράφτηκε στην σχολή γραφής και εικονογράφησης της Μονής της Φούλντα και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα της Οθωνικής εικονογραφίας. Φυλάσσεται στην Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου με τον αύξοντα αριθμό Codex Theol. Lat. fol. 1.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ευαγγέλιο αποτελείται από 127 φύλλα περγαμηνής με πανέμορφες εικονογραφίες, οι οποίες σύμφωνα με την συνήθεια της εποχής προηγούνται των αντίστοιχων κεφαλαίων του ευαγγελίου. Στις εικόνες αυτές γίνεται χρήση του πολύτιμου και εξαιρετικά σπάνιου πορφυρού χρώματος. Είναι δεμένο με δερμάτινο εξώφυλλο και περιέχει επίσης τέσσερις σελίδες από ελεφαντόδοντο. Αρχικά ήταν στολισμένο με χρυσές σφυρήλατες διακοσμήσεις, πολύτιμους λίθους, και οκτώ εικόνες αγίων.

Ιστορία του χειρόγραφου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εικονογραφημένο χειρόγραφο βρίσκονταν αρχικά στην Μητρόπολη του Μαγδεβούργου και αργότερα μεταφέρθηκε στο παρεκκλήσι της κρύπτης του Βίττεκιντ της Σαξονίας στην Μονή Ένγκερ. Από εκεί τον 17ο αιώνα δωρίστηκε στον μεγάλο Πρίγκηπα Εκλέκτορα (Kurfürst) Φρίντριχ Βίλχελμ (Friedrich Wilhelm) του Βρανδεμβούργου και από το 1661 στόλισε την συλλογή της Αυτοκρατορικής Βιβλιοθήκης της Κολωνίας παρά τον Σπρε.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Georg Reimann und Horst Büttner, Mittelalterliche Buchmalerei, (mit Abbildungen), 1962