Ετόουμπικοου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ετόουμπικοου
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Ετόουμπικοου
43°36′58″N 79°30′45″W
ΧώραΚαναδάς
Διοικητική υπαγωγήΤορόντο
Ίδρυση1  Ιανουαρίου 1850
Έκταση123,93 km²
Πληθυσμός365.143 (2016)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Ετόουμπικοου (αγγλικά: Etobicoke) είναι διοικητική περιφέρεια και πρώην πόλη εντός του Τορόντο του Οντάριο, στον Καναδά. Αποτελώντας το δυτικό άκρο της πόλης, το Ετόουμπικοου συνορεύει στα νότια με τη λίμνη Οντάριο, στα ανατολικά με τον ποταμό Χάμπερ, στα δυτικά με το ρυάκι Ετόουμπικοου, τις πόλεις Μπράμπτον και Μισισάγκα, το Διεθνές Αεροδρόμιο Πήρσον του Τορόντο (ένα μικρό τμήμα του αεροδρομίου εκτείνεται στο Ετόουμπικοου) και στα βόρεια δίπλα στην πόλη Βον στη λεωφόρο Στηλς.[1]

Η περιοχή του Ετόουμπικοου κατοικήθηκε για πρώτη φορά από Ευρωπαίους τη δεκαετία του 1790. Ενσωματώθηκε το 1850 ως Πολίχνη του Ετόουμπικοου και ήταν κατά κύριο λόγο αγροτική περιοχή. Ο δήμος έγινε πόλη τον 20ο αιώνα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αρκετά ανεξάρτητα χωριά και πόλεις αναπτύχθηκαν και έγιναν μέρος του Ετόουμπικοου, πρώτα όταν ιδρύθηκε το Μητροπολιτικό Τορόντο το 1954 και αργότερα, σε μια ενοποίηση το 1967. Το 1998, το καθεστώς του ως πόλη και η κυβέρνησή του διαλύθηκαν αφού συγχωνεύτηκαν στο σημερινό Τορόντο.

Το Ετόουμπικοου έχει έναν εξαιρετικά διαφοροποιημένο πληθυσμό, ο οποίος ανήλθε συνολικά στους 365.143 το 2016. Είναι κυρίως προαστιακό στην ανάπτυξη και βαριά βιομηχανοποιημένο, με αποτέλεσμα χαμηλότερη πυκνότητα πληθυσμού από τις άλλες περιοχές του Τορόντο. Μεγάλο μέρος του αστικού του τοπίου χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερους κεντρικούς δρόμους, εμπορικά κέντρα και αδιέξοδες κατοικίες. Το Ετόουμπικοου έχει πολλούς δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, συμπεριλαμβανομένων των Αυτοκινητοδρόμων 427, 401, 409, Κουίν Ελίζαμπεθ Γουέι (QEW) και της Οδού Ταχείας Κυκλοφορίας Γκάρντινερ. Το Ετόουμπικοου είναι το δυτικό τέρμα της Γραμμής 2 Μπλουρ-Ντάνφορθ του μετρό του Τορόντο και εξυπηρετείται από τέσσερις προαστιακούς σιδηροδρομικούς σταθμούς του GO Transit. Το Κολλέγιο Χάμπερ βρίσκεται στο Ετόουμπικοου, και περιλαμβάνει δύο πανεπιστημιουπόλεις, η μία από τις οποίες φιλοξενεί επίσης το Πανεπιστήμιο του Γκουέλφ-Χάμπερ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 2011 Travel Survey Summary for the City of Toronto, s. 7.