Ετιέν Λεοπόλντ Τρουβελό

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ετιέν Λεοπόλντ Τρουβελό
γύρω στα 1870
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Étienne Léopold Trouvelot (Γαλλικά)
Γέννηση26 Δεκεμβρίου 1827
Έιν, Γααλία
Θάνατος22 Απριλίου 1895
Μεντόν, Γαλλία
ΕθνικότηταΓάλλος
Βραβεύσειςμέλος στην Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ερευνητικός τομέαςαστρονομία
Ιδιότητααστρονόμος, εντομολόγος, λιθογράφος, εικονογράφος, ζωγράφος και εικαστικός καλλιτέχνης
Υπογραφή
Λιθογραφία του Τρουβελό που απεικονίζει το ζωδιακό φως

Ο Ετιέν Λεοπόλντ Τρουβελό (γαλλικά: Étienne Léopold Trouvelot, 26 Δεκεμβρίου 182722 Απριλίου 1895) ήταν Γάλλος καλλιτέχνης, αστρονόμος και ερασιτέχνης εντομολόγος.[1] Εκτός από το καλλιτεχνικό του έργο, είναι γνωστός για την εισαγωγή του σκώρου λυμάντρια (Gypsy Moth) στη Βόρεια Αμερική.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τρουβελό γεννήθηκε στο Έιν της Γαλλίας. Κατά τη διάρκεια της νιότης του φαίνεται πως αναμείχθηκε με την πολιτική και είχε ρεπουμπλικανικές πεποιθήσεις. Όταν το 1852 ο Ναπολέων Γ' κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα, ο Τρουβελό διέφυγε με την οικογένειά του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εγκαταστάθηκε στο Μέντφορντ, προάστειο της Βοστόνης, συντηρώντας την οικογένειά του ως καλλιτέχνης και αστρονόμος.[2]

Ο Τρουβελό διέθετε ερασιτεχνικό ενδιαφέρον για την εντομολογία. Στις ΗΠΑ, οι μεταξοσκώληκες εξοντώνονταν από διάφορες ασθένειες. Ο Τρουβελό ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για τις προνύμφες των λεπιδοπτέρων, που πίστευε ότι θα μπορούσαν πιθανώς να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή μεταξιού. Για λόγους που παραμένουν άγνωστοι, στα μέσα της δεκαετίας του 1860 έφερε από την Ευρώπη μάζες αυγών του σκώρου λυμάντρια και μετέτρεψε το δάσος πίσω από το σπίτι του σε εκτροφείο των εντόμων αυτών. Δυστυχώς, ένας αριθμός από προνύμφες διέφυγε στο διπλανό δάσος. Ο Τρουβελό αντιλήφθηκε αμέσως το πρόβλημα που ήταν πιθανό να είχε προκαλέσει και ειδοποίησε εντομολόγους της περιοχής, όμως δεν λήφθηκε κανένα μέτρο.

Λίγο καιρό μετά από αυτό το συμβάν, ο Τρουβελό έχασε το ενδιαφέρον του για την εντομολογία και στράφηκε στην αστρονομία. Σε αυτό το πεδίο μπόρεσε να αξιοποιήσει ιδιαίτερα τις καλλιτεχνικές του ικανότητες, παράγοντας εικονογραφήσεις από τις παρατηρήσεις του. Κατά τα φαινόμενα, το έντονο ενδιαφέρον του για την αστρονομία το απέκτησε το 1870, όταν και είχε επανειλημμένα την ευκαιρία να παρατηρήσει το Σέλας.

Όταν το 1872 ο Τζόζεφ Ουίνλοκ, Διευθυντής του Αστεροσκοπείου του Κολεγίου Χάρβαρντ, είδε την ποιότητα των εικονογραφήσεών του, προσκάλεσε τον Τρουβελό να εργαστεί στο παρατηρητήριο. Το 1875 προσκλήθηκε στο Ναυτικό Αστεροσκοπείο των ΗΠΑ, όπου θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το διοπτρικό τηλεσκόπιο των 26 ιντσών του παρατηρητηρίου για ένα έτος. Κατά τη διάρκεια της ζωής του φιλοτέχνησε περίπου 7.000 ποιοτικές αστρονομικές εικονογραφήσεις. 15 από τα καλύτερα παστέλ έργα του εκδόθηκαν από τον οίκο Charles Scribner's Sons της Νέας Υόρκης το 1881. Ο Τρουβελό ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για τον Ήλιο και το 1875 ανακοίνωσε την ανακάλυψη των "κεκαλυμμένων κηλίδων". Το 1877 εκλέχθηκε μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών.[3]

Εκτός από τις εικονογραφήσεις του, δημοσίευσε περίπου 50 επιστημονικές εργασίες.

Το 1882, ο Τρουβελό επέστρεψε στη Γαλλία και εντάχθηκε στο προσωπικό του Αστεροσκοπείου της Μεντόν, όπου εργάστηκε με βάση φωτογραφικές τεχνικές και ενεπλάκη σε πικρή διαμάχη με τον προϊστάμενό του, τον αστρονόμο Ζιλ Ζάνσεν.[4] Λίγα χρόνια αργότερα, η τοπική κυβέρνηση της Μασαχουσέτης άρχισε να αντιλαμβάνεται το τεράστιο μέγεθος του προβλήματος που προκλήθηκε από τη διαφυγή της λυμάντριας στη φύση.

Ο Τρουβελό πέθανε στη Μεντόν το 1895. Την εποχή εκείνη η λυμάντρια είχε εξελιχθεί σε σοβαρή μάστιγα των φυτών και γίνονταν (τελικά ανεπιτυχείς) προσπάθειες να εξολοθρευτεί. Έως και σήμερα, η λυμάντρια εξακολουθεί να εξαπλώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και, σε συνδυασμό με άλλα φυλλοφάγα παράσιτα, προκαλεί κάθε χρόνο ζημιές με κόστος που εκτιμάται γύρω στα 868 εκατομμύρια δολάρια.[5]

Βραβεία και διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Onion, Rebecca (21 Ιανουαρίου 2015). «Beguiling 19th-Century Space Art, Made by a Self-Taught Astronomical Observer». Slate (blog). 
  2. Jimena Canales, A Tenth of A Second: A History (Chicago University Press, 2011)
  3. «Book of Members, 1780–2010: Chapter T» (PDF). American Academy of Arts and Sciences. Ανακτήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2016. 
  4. Jimena Canales, A Tenth of A Second: A History (Chicago University Press, 2011)
  5. «"Economic Impacts of Non-Native Forest Insects in the Continental United States" at Journalist's Resource.org». http://journalistsresource.org/studies/environment/sustainability/invasive-forest-insects/. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]