Ετιέν Κλαβιέρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ετιέν Κλαβιέρ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση26  Δεκεμβρίου 1762[1][2][3]
Λυών
Θάνατος18  Νοεμβρίου 1817[1][2]
Παρίσι
Τόπος ταφήςΚοιμητήριο του Περ-Λασαίζ[4]
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά[5]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδικαστής (magistrate) ή δημόσιος αξιωματούχος
μεταφραστής
καθηγητής πανεπιστημίου[6]
ελληνιστής
ΕργοδότηςΚολλέγιο της Γαλλίας (1812–1817)[6]
ΣυγγενείςPaul Louis Courier (γαμπρός)
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαδικαστής
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ετιέν Κλαβιέρ (Étienne Clavier, 26 Δεκεμβρίου 1762 Λυών – 18 Νοεμβρίου 1817 Παρίσι ) ήταν Γάλλος δικαστικός, λόγιος και φίλος του Αδαμάντιου Κοραή.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1762 στη Λυών κι ήταν γιος ενός ευκατάστατου εμπόρου. Σπούδασε αρχικά λατινικά κι αρχαία ελληνικά, κι έπειτα νομική στο Παρίσι. Γνώρισε τον Κοραή που έφτασε στο Παρίσι στις 24 Ιουνίου 1788 και συνδέθηκε μαζί του με φιλία που διήρκεσε για πολλά χρόνια, μαθαίνοντας ελληνικά και φιλοξενώντας τον. Στις επιστολές του ο Κοραής τον αναφέρει με σεβασμό με το εξελληνισμένο ο "Κλαβιέρος"[7]. Το 1788 ο Κλαβιέρ αγόρασε μια σημαντική θέση νομικού συμβούλου (conseiller au Châtelet), την οποία όμως στερήθηκε τον επόμενο χρόνο με το ξέσπασμα της Γαλλικής Επανάστασης. Έγινε μέλος του Διεύθυντηρίου των επαναστατών, υπηρετώντας ως δικαστής στο ποινικό δικαστήριο του Σηκουάνα, όπου διακρίθηκε για την ανεξαρτησία του χαρακτήρα του στη δίκη του στρατηγού Ζαν Βικτόρ Μορό. Πιέστηκε από τον Ζοακίμ Μυρά να καταδικάσει το στρατηγό σε θάνατο, με τη διαβεβαίωση ότι ο Ναπολέων θα τον συγχωρέσει. Τότε του έδωσε την περίφημη απάντηση: "Et à nous, qui nous la fera?" (και μας ποιος θα μας το κάνει/μας συγχωρέσει;).

Ο Κοραής διέμενε αρχικά το 1788 στο σπίτι του Κλαβιέρ, ενώ αργότερα, στα 1793 και 1795 στην εξοχική έπαυλη του, στην κωμόπολη Nozay, 25χλμ νότια του Παρισιού[8].

Το 1809 ο Κλαβιέρ εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Academie des inscriptions et belles-lettres. To 1811 παύθηκε από τη θέση του του δικαστή κατά την αναδιοργάνωση των δικαστηρίων.

Το 1812 διορίστηκε καθηγητής ιστορίας και ηθικής στο Collège de France και ονομάστηκε βασιλικός κηδεμόνας κατά την Παλινόρθωση των Βουρβόνων.

Απεβίωσε το 1817 στο Παρίσι.

Έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετέφρασε τη Βιβλιοθήκη του Απολλοδώρου το 1805 και διόρθωσε υπάρχουσες μεταφράσεις του Πλουτάρχου.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Καλοσπύρος, Νικόλαος (2006). Ο Αδαμάντιος Κοραής ως κριτικός φιλόλογος και εκδότης. τ.1. Αθήνα: Σύλλογος προς διάδοσιν ωφελίμων βιβλίων. ISBN 960-8351-23-5.
  • Απάνθισμα Επιστολών Αδαμάντιου Κοραή (1838, Αθήνα) Ιάκωβος Ρώτας [1]