Εταιρεία στοιχημάτων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Οι εταιρίες στοιχημάτων ή bookmaker, είναι ένας οργανισμός, μία εταιρία ή ένα άτομο που παίρνει στοιχήματα επί αθλητικών και άλλων εκδηλώσεων σε προσυμφωνισμένες αποδόσεις.

Οι εταιρίες εστιάζουν σε στοιχήματα από τον επαγγελματικό αθλητισμό, ιδίως τις ιπποδρομίες και το ποδόσφαιρο. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια διαθέτουν ένα ευρύτερο φάσμα στοιχημάτων, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών εκλογών, τελετές απονομής βραβείων, όπως τα Όσκαρ, και ότι καινοτόμα στοιχήματα μπορούν να τεθούν σε στοιχηματισμό.

Γκανιότα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι εταιρίες στοιχημάτων κερδίζουν από την γκανίοτα η οποία προκύπτει από τον τύπο: Γκανιότα  = 1/Απόδοση του 1 + 1/Απόδοση του Χ + 1/Απόδοση του 2 x 100.

Όσο μεγαλύτερη είναι η γκανιότα τόσο μεγαλύτερα είναι τα κέρδη για την εταιρία στοιχήματος. Μία γκανιότα θεωρείται αποδεκτή όταν κυμαίνεται μεταξύ 5-8% και 4-6% στα μεγάλα πρωταθλήματα. Κάτω από 4% η γκανιότα είναι πολύ καλή για τον παίκτη, όμως δε θα τη συναντήσετε συχνά, εκτός από τα κορυφαία παιχνίδια.

Νομιμότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η νομιμότητα των εταιρίων στοιχημάτων[1] είναι αρκετά ασαφείς σε πολλές χώρες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, από την 1η Μαΐου 1961 οι εταιρίες στοιχημάτων είναι νόμιμες και έχουν σημαντική συμβολή στη βρετανική οικονομία, σε σχέση με τη διεθνή βιομηχανία των τυχερών παιχνιδιών.

Αντίθετα οι στοιχηματικές εταιρίες είναι παράνομες στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την πολιτεία της Νεβάδα να είναι μια αξιοσημείωτη εξαίρεση, λόγω της επιρροής του Λας Βέγκας.

Σε ορισμένες χώρες, όπως η Σιγκαπούρη, η Σουηδία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία και η μόνη νόμιμη εταιρεία στοιχημάτων ανήκει και λειτουργεί από το κράτος.

Νομοθεσία στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα, πριν το 2011, το νομικό πλαίσιο ήταν αρκετά ασαφές, ουσιαστικά νόμιμα λειτουργούσε μόνο ο κρατικός οργανισμός προγνωστικών αγώνων ποδοσφαίρου, ο ΟΠΑΠ[2] ενώ οι υπόλοιπες εταιρίες λειτουργούσαν παράνομα. Από το 2011 η νομοθεσία άλλαξε με τον νόμο 4002/2001[3] ενώ ο κρατικός ΟΠΑΠ, πλέον είναι ιδιωτικός, μετά τις τελευταίες αποκρατικοποιήσεις που έγιναν από το Ελληνικό Δημόσιο.

Το 2011, στην Ελλάδα μετά την ψήφιση του νόμου 4002/2011 όπου αν κάποια εταιρία ή φυσικό πρόσωπο, θέλει να προσφέρει στους παίκτες στην Ελλάδα υπηρεσίες στοιχήματος τόσο από επίγεια πρακτορεία όσο και ως διαδικτυακός bookmaker, θα πρέπει πρωτίστως να λάβει την σχετική άδεια από το ελληνικό κράτος. Ο νόμος έχει έξι άρθρα.[4]

Το πρώτο άρθρο αναφέρει τις απαγορεύσεις που έχουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, όπως είναι η εταιρία, οι τράπεζες, οι πάροχοι Internet αλλά και οι παίκτες. Το δεύτερο άρθρο ξεκαθαρίζει πότε μια εταιρία είναι νόμιμη και πότε όχι.

Το τρίτο αναφέρει τι γίνεται όταν ένας παίκτης έρχεται από το εξωτερικό και παίρνει μέρος σε παράνομο bookmaker, το τέταρτο πότε μια εταιρία μπαίνει στη μαύρη λίστα, ενώ το πέμπτο ενημερώνει ότι η πληρωμή ενός προστίμου πρέπει να γίνει μέσα σε ένα μήνα από την έκδοσή του.

Τέλος, αναφορικά με την νομοθεσία, το έκτο άρθρο δείχνει αναλυτικά τα ποσά των προστίμων για όλα τα εμπλεκόμενα μέλη είτε είναι ο παίκτης είτε είναι η ίδια η εταιρία. Αυτά ξεκινούν από 1000 € και μπορεί να φτάσουν μέχρι τις 200.000€[5].

Στην Ελλάδα το 2015 λειτουργούσαν 24 εταιρίες που υπάγονταν στο νομικό πλαίσιο του νόμου 4002/2011. Όλες οι νόμιμες εταιρίες στοιχημάτων λειτουργούν υπό την εποπτεία της Ε.Ε.Ε.Π. και φορολογούνται σύμφωνα με την νομοθεσία του Ελληνικού κράτους. Επιπλέον, η Ε.Ε.Ε.Π. έχει δημιουργήσει μία black list,[6] όπου απαγορεύεται η πρόσβαση, με τους πάροχους να μην επιτρέπουν την είσοδο.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]