Εταιρεία στοιχημάτων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Εταιρία στοιχημάτων ή bookmaker, είναι ένας οργανισμός, μία εταιρία ή ένα άτομο που παίρνει στοιχήματα επί αθλητικών και άλλων εκδηλώσεων σε προσυμφωνιμένες αποδόσεις.

Οι εταιρίες εστιάζουν σε στοιχήματα από τον επαγγελματικό αθλητισμό, ιδίως τις ιπποδρομίες και το ποδόσφαιρο. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια διαθέτουν ένα ευρύτερο φάσμα στοιχημάτων, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών εκλογών, τελετές απονομής βραβείων, όπως τα Όσκαρ, και ότι καινοτόμα στοιχήματα μπορούν να τεθούν σε στοιχηματισμό.

Γκανιότα

Οι εταιρίες στοιχημάτων κερδίζουν από την γκανιότα η οποία προκύπτει από τον τύπο: Γκανιότα  = 1/Απόδοση του 1 + 1/Απόδοση του Χ + 1/Απόδοση του 2 x 100 (αφορά σε στοίχημα με 3 δυνατά αποτελέσματα).

Όσο μεγαλύτερη είναι η γκανιότα τόσο μεγαλύτερα είναι τα κέρδη για την εταιρία στοιχήματος. Μια γκανιότα θεωρείται αποδεκτή όταν κυμαίνεται μεταξύ 5-8% και 4-6% στα μεγάλα πρωταθλήματα. Κάτω από 4% η γκανιότα είναι πολύ καλή για τον παίκτη, όμως δε θα τη συναντήσετε συχνά, εκτός από τα κορυφαία παιχνίδια.

Νομιμότητα

Η νομιμότητα των εταιρίων στοιχημάτων[1] είναι αρκετά ασαφής σε πολλές χώρες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, από την 1η Μαΐου 1961 οι εταιρίες στοιχημάτων είναι νόμιμες και έχουν σημαντική συμβολή στη βρετανική οικονομία, σε σχέση με τη διεθνή βιομηχανία των τυχερών παιχνιδιών.

Αντίθετα οι στοιχηματικές εταιρίες είναι παράνομες στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την πολιτεία της Νεβάδα να είναι μια αξιοσημείωτη εξαίρεση, λόγω της επιρροής του Λας Βέγκας.

Σε ορισμένες χώρες, όπως η Σιγκαπούρη, η Σουηδία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία και η μόνη νόμιμη εταιρεία στοιχημάτων ανήκει και λειτουργεί από το κράτος .Στην Ελλάδα, πριν το 2011, το νομικό πλαίσιο ήταν αρκετά ασαφές, ουσιαστικά νόμιμα λειτουργούσε μόνο ο κρατικός οργανισμός προγνωστικών αγώνων ποδοσφαίρου, ο ΟΠΑΠ ενώ οι υπόλοιπες εταιρίες λειτουργούσαν παράνομα. Από το 2011 η νομοθεσία άλλαξε με τον νόμο 4002/2001[2] ενώ ο κρατικός ΟΠΑΠ, πλέον είναι ιδιωτικός, μετά τις τελευταίες αποκρατικοποιήσεις που έγιναν από το Ελληνικό Δημόσιο.

Το 2011 με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών (ΠΟΛ.1248/13.12.2011), νομοθετήθηκε η υπαγωγή των εταιρειών παροχής υπηρεσιών στοιχημάτων και τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου στο φορολογικό καθεστώς της μεταβατικής περιόδου της παρ. 12 του άρθρου 50 του ν.4002/2011. Οι στοιχηματικές εταιρείες έχουν υπαχθεί στο συγκεκριμένο μεταβατικό στάδιο βάσει της παρ.12 του άρθρου 50 του ν.4002/2011. Εντός του 2021 αναμένεται νέο πλαίσιο λειτουργίας με 7ετή ισχύ για κάθε νόμιμη αδειδοτημένη στοιχηματική (στοίχημα και λοιπά παίγνια) σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ε.Ε.Ε.Π[3].

Παραπομπές

  1. «Ε.Ε.Ε.Π». www.gamingcommission.gov.gr. Ανακτήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2015. 
  2. «Νόμος 4002/2011». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιουνίου 2014. 
  3. «Χορήγηση Άδειας Διεξαγωγής Τυχερών Παιγνίων μέσω Διαδικτύου». www.gamingcommission.gov.gr. 11 Σεπτεμβρίου 2020.