Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων (αγγλ:Hellenic Authors’ Society) ιδρύθηκε[1] στις 22 Νοεμβρίου 1981 με έδρα την Αθήνα και αποτελεί έναν μη κυβερνητικό οργανισμό, που εκπροσωπεί τους συγγραφείς και υπερασπίζεται τα επαγγελματικά και πνευματικά δικαιώματα τους. Η Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων διοικείται από ένα επταμελές Συμβούλιο, το οποίο εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση με διετή θητεία και απαρτίζεται από τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο, το Γενικό Γραμματέα, τον Ταμία και τρία μέλη. Η έδρα της βρίσκεται στην οδό Κοδριγκτώνος, απέναντι από το Πεδίον του Άρεως, στο σπίτι που δώρισε η Διδώ Σωτηρίου, η οποία και υπήρξε ιδρυτικό μέλος της.

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασικό σκοπό της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων αποτελεί η υπεράσπιση και προώθηση της ελευθερίας της έκφρασης και η ενίσχυση του έργου των συγγραφέων της χώρας. Παράλληλα με το βασικό της σκοπό, η Εταιρεία θέτει και επιμέρους στόχους[2], οι οποίοι σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της είναι:

 1. Να υποστηρίζει και να διευρύνει τα επαγγελματικά συμφέροντα των Ελλήνων συγγραφέων.
 2. Να εκπροσωπεί τα μέλη της στις σχέσεις τους με την ελληνική κυβέρνηση και τα αντίστοιχα θεσμικά όργανα.
 3. Να διαπραγματεύεται και να κλείνει συμφωνίες με την κυβέρνηση, τους εκδότες και τις οργανώσεις τους, ώστε να προωθεί τόσο τους όρους της συγγραφικής δημιουργίας όσο και την κοινωνική θέση και ασφάλιση των συγγραφέων.
 4. Να παρέχει στα μέλη της πληροφορίες που αφορούν συγγραφείς, μεταφραστές, και κριτικούς, μέσα από την τριμηνιαία ενημερωτική της έκδοση και άλλες συναφείς εκδόσεις.
 5. Να προωθεί την παρουσία των μελών σε άλλα σωματεία, πολιτιστικούς οργανισμούς και θεσμικούς φορείς σε όλη την χώρα.
 6. Να διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις τοπικής και διεθνούς εμβέλειας.
 7. Να συνεργάζεται με αντίστοιχους οργανισμούς, σωματεία και άλλους φορείς σε όλον τον κόσμο για την επίτευξη κοινών στόχων.
 8. Να προωθεί την ελληνική λογοτεχνία στο εξωτερικό.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συγγραφείς, των οποίων η δημοσίευση του πρώτου λογοτεχνικού έργου τους έχει ξεπεράσει το χρονικό διάστημα των πέντε ετών και επιθυμούν να συμμετάσχουν στο έργο της Εταιρίας Ελλήνων Συγγραφέων, μπορούν να ενταχθούν σε μια από τις διαθέσιμες κατηγορίες μελών. Τα μέλη της Εταιρίας Ελλήνων Συγγραφέων διακρίνονται σε Τακτικά, Αντεπιστέλλοντα και Επίτιμα.

Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων εκδίδει το τριμηνιαίο περιοδικό «Ενημερωτικό Δελτίο» [3], το οποίο περιλαμβάνει νέα και ειδήσεις που αφορούν την Εταιρεία αλλά και το χώρο του βιβλίου γενικότερα. Παράλληλα, διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις, τις οποίες ανακοινώνει στην ιστοσελίδα της κατηγοριοποιημένες ανά μήνα. Επιπρόσθετα, έχει καθιερώσει μια σειρά από τιμητικές βραβεύσεις για την αναγνώριση σημαντικών λογοτεχνικών έργων και των δημιουργών τους. Το 1988 καθιέρωσε την 21η Μαρτίου ως Ημέρα Ποίησης στην Ελλάδα, η οποία μετά από πρόταση στην UNESCO καθιερώθηκε το 2001 ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης [4].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Ιδρυτική Διακήρυξη της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2012. 
 2. «Σκοποί και στόχοι της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2012. 
 3. «Το περιοδικό της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2012. 
 4. «Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2012. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]