Εσθονικό Πανεπιστήμιο Βιοεπιστημών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

{{WikidataCoord}} – missing coordinate data

Εσθονικό Πανεπιστήμιο Βιοεπιστημών
Είδοςπανεπιστήμιο
ΔιεύθυνσηKreutzwaldi 1, Tartu 51006[1]
ΧώραΕσθονία
Έναρξη κατασκευής1951
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Το Εσθονικό Πανεπιστήμιο Βιοεπιστημών (εσθονικά: Eesti Maaülikool, συντομογραφία EMÜ), που βρίσκεται στο Τάρτου της Εσθονίας, είναι το πρώην Εσθονικό Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το οποίο ιδρύθηκε το 1951 και μετονομάστηκε και αναδιαρθρώθηκε τον Νοέμβριο του 2005.

Το Εσθονικό Πανεπιστήμιο Βιοεπιστημών είναι, σύμφωνα με το ίδιο, το μοναδικό πανεπιστήμιο στην Εσθονία, του οποίου προτεραιότητα στις ακαδημαϊκές και ερευνητικές δραστηριότητες είναι η βιώσιμη ανάπτυξη των φυσικών πόρων που είναι απαραίτητοι για την ύπαρξη του ανθρώπου, καθώς και για τη διατήρηση της κληρονομιάς και των οικοτόπων. Το Εσθονικό Πανεπιστήμιο Βιοεπιστημών είναι ένα κέντρο έρευνας και ανάπτυξης σε τομείς όπως η γεωργία, η δασολογία, η ζωολογία, η κτηνιατρική, η αγροτική ζωή και οικονομία, η επιστήμη τροφίμων και οι φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες. Το πανεπιστήμιο είναι μέλος του πανεπιστημιακού δικτύου BOVA.

Το 2009, υπήρχαν 4.704 μαθητές στο Εσθονικό Πανεπιστήμιο Βιοεπιστημών. Υπήρχαν επίσης 983 εργαζόμενοι, μεταξύ των οποίων 228 λέκτορες και 159 ερευνητές και ανώτεροι ερευνητές.

Το πανεπιστήμιο κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων 100 πανεπιστημίων στον κόσμο στους τομείς της γεωργίας και της δασολογίας.[2]

Ινστιτούτα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σταθμός βιολογίας Puhtu

Η διδασκαλία και η έρευνα πραγματοποιούνται σε πέντε ινστιτούτα:

  • Ινστιτούτο Γεωργικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών
  • Ινστιτούτο Κτηνιατρικής και Ζωωλογικών Επιστημών
  • Ινστιτούτο Δασολογίας και Αγροτικής Μηχανικής
  • Ινστιτούτο Τεχνολογίας
  • Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αρχοντικό Tähtvere, μέρος του πανεπιστημίου

Οι ρίζες του EMÜ είναι η γεωργική και δασική εκπαίδευση και έρευνα που διεξαγόταν στο Πανεπιστήμιο του Τάρτου. Κατά την τελετή εγκαινίων του Πανεπιστημίου το 1632, ο Johan Skytte, καγκελάριος της Σουηδίας και, στην ουσία, ιδρυτής του Πανεπιστημίου, ευχήθηκε «ακόμη και οι αγρότες αυτής της χώρας να μπορούν να πάρουν το μερίδιό τους από τις πηγές του εκπαιδευτικού πλούτου». Αυτή η δήλωση θεωρείται η αρχή της γεωργικής εκπαίδευσης στην Εσθονία.

Μετά το άνοιγμα του Πανεπιστημίου του Τάρτου το 1802, ιδρύθηκε έδρα γεωργίας. Αρχικά η γεωπονία διδασκόταν στη Φιλοσοφική Σχολή, αργότερα στο Τμήμα Φυσικής και Μαθηματικών. Αυτή η σχολή ήταν γνωστή στην Ευρώπη και τη Ρωσία. Όταν το Τάρτου άνοιξε ως εσθονικό πανεπιστήμιο το 1919, ιδρύθηκε Σχολή Γεωργίας, αποτελούμενη από τα Τμήματα Αγρονομίας και Δασολογίας. Ιδρύθηκε επίσης Σχολή Κτηνιατρικών Επιστημών με βάση το παλαιότερο Ινστιτούτο Κτηνιατρικής του Τάρτου. Αυτές οι δύο σχολές αποτέλεσαν τον πυρήνα ενός ανεξάρτητου πανεπιστημίου το 1951, της Εσθονικής Αγροτικής Ακαδημίας.

Συγκρότημα λαϊκών χορών του Πανεπιστημίου

Η Εσθονική Αγροτική Ακαδημία υπαγόταν άμεσα στο Υπουργείο Γεωργίας της Σοβιετικής Ένωσης και προετοίμαζε ειδικούς σε διάφορους τομείς της γεωργίας, από γεωπόνους και κτηνοτρόφους έως ειδικούς στην ηλεκτροδότηση μεγάλων αγροκτημάτων. Η λειτουργία της συνεχίστηκε με αυτόν τον τρόπο μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1980.

Μετά την κήρυξη της εσθονικής ανεξαρτησίας το 1991, η Ακαδημία μετονομάστηκε σε Εσθονικό Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και το ίδρυμα αναδιαρθρώθηκε σύμφωνα με τις ριζικές αλλαγές στην εσθονική γεωργία και δασολογία (όπως η κατάργηση των κολχόζ και των σοβχόζ). Υιοθετήθηκαν νέες ειδικότητες όπως Προστασία Περιβάλλοντος, Αρχιτεκτονική Τοπίου, Παραγωγή και Μάρκετινγκ Γεωργικών Προϊόντων, Προστασία και Διατήρηση Τοπίου, Εφαρμοσμένη Υδροβιολογία, Περιβαλλοντική Οικονομία και Διαχείριση Φυσικών Πόρων.

Μέχρι το τέλος του 2004, το Πανεπιστήμιο είχε έξι σχολές (Αγρονομία, Γεωργική Μηχανική, Οικονομικά & Κοινωνικές Επιστήμες, Δασοκομία, Αγροτική Μηχανική και Κτηνιατρικές Επιστήμες) και οκτώ ινστιτούτα.

Ωστόσο, το Εσθονικό Γεωπονικό Πανεπιστήμιο ήταν πάντα σε μεταβατικό στάδιο, κυρίως υπό την επήρεια του εξευρωπαϊσμού μετά την ένταξη της Εσθονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004. Έτσι, την ίδια χρονιά το ίδρυμα μετονομάτηκε σε Εσθονικό Πανεπιστήμιο Βιοεπιστημών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Eesti Maaülikool». Ανακτήθηκε στις 26  Σεπτεμβρίου 2020.
  2. Estonian University of Life Sciences topuniversities.com

Εξωτερικό σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]