Ερυθρό του Κονγκό

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το ερυθρό του Κονγκό είναι οργανική ένωση, άλας νατρίου του 3,3'-([1,1'-διφαινυλ]-4,4'-διυλ)δις(4-αμινοναφθαλινο-1-σουλφονικού οξέος). Είναι αζωχρωστική . Το ερυθρό του Κονγκό είναι υδατοδιαλυτό, σχηματίζοντας ένα κόκκινο κολλοειδές διάλυμα. Η διαλυτότητά του είναι μεγαλύτερη σε οργανικούς διαλύτες. Η χρήση του έχει εγκαταλειφθεί εδώ και καιρό, κυρίως λόγω των καρκινογόνων ιδιοτήτων του. [1] Σε pH κάτω από 3,0 γίνεται μπλε, ενώ σε pH πάνω από 5,2 γίνεται κόκκινο, και έτσι χρησιμοποιείται ως δείκτης pH.

Χρήση στη διάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μικρογραφία που δείχνει εναπόθεση αμυλοειδούς (κόκκινο-πορτοκαλί) με χρώση κόκκινου Κονγκό σε καρδιακή αμυλοείδωση.

Στην ιστολογία και τη μικροσκοπία, το Ερυθρό του Κονγκό χρησιμοποιείται για χρώση στην αμυλοείδωση και για τα κυτταρικά τοιχώματα φυτών και μυκήτων και για την εξωτερική μεμβράνη αρνητικών κατά Gram βακτηρίων. Επιπλέον, το Ερυθρό του Κονγκό χρησιμοποιείται για τη διάγνωση του ορότυπου Shigella flexneri 2a, όπου η χρωστική δεσμεύει τη μοναδική δομή λιποπολυσακχαρίτη του βακτηρίου. Επιπλέον, το κόκκινο του Κονγκό μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την πρόκληση έκφρασης του συστήματος έκκρισης τύπου III της Shigella flexneri, προκαλώντας την έκκριση IpaB και IpaC, που σχηματίζουν πόρους μετατόπισης εντός της μεμβράνης του κυττάρου ξενιστή, επιτρέποντας στις πρωτεΐνες τελεστές να περάσουν και να αλλάξουν το κύτταρο ξενιστή. Η χρωστική μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε πειράματα κυτταρομετρίας ροής για την ανίχνευση Acanthamoeba, Naegleria και άλλων αμοιβάδων. Στην ομοεστιακή μικροσκοπία, το Ερυθρό του Κονγκό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σταθερή φθορίζουσα χρώση. [2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Klaus Hunger, Peter Mischke, Wolfgang Rieper, Roderich Raue, Klaus Kunde, Aloys Engel: "Azo Dyes" in Ullmann’s Encyclopedia of Industrial Chemistry, 2005, Wiley-VCH, Weinheim.doi:10.1002/14356007.a03_245.
  2. Michels, J.; Büntzow, M. (2010). «Assessment of Congo red as a fluorescence marker for the exoskeleton of small crustaceans and the cuticle of polychaetes». Journal of Microscopy 238 (2): 95-101. doi:10.1111/j.1365-2818.2009.03360.x.