Ερυθρόμορφο κύπελλο του Ζωγράφου του Σωσία (Αρχαιολογικά Μουσεία του Βερολίνου F2278)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ερυθρόμορφο κύπελλο του Ζωγράφου του Σωσία
εσωτερική άποψη: Ο Αχιλλέας επιδένει το τραύμα του Πάτροκλου
ΟνομασίαΕρυθρόμορφο κύπελλο του Ζωγράφου του Σωσία
Έτος δημιουργίας550 - 475 π.Χ.
Είδοςερυθρόμορφη κύλιξ
Διαστάσειςύψος: 10 εκ., διάμετρος 32 εκ.
ΜουσείοΆλτες Μουζέουμ,
Βερολίνο
Αριθμός καταλόγουF2278
δεδομένα

Το ερυθρόμορφο κύπελλο του Ζωγράφου του Σωσία που φιλοξενείται στα Αρχαιολογικά Μουσεία του Βερολίνου είναι έργο αρχαίας Ελληνικής τέχνης. Συγκαταλέγεται στα πολυτιμότερα εκθέματα του μουσείου.

Ιστορία του ευρήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι έργο Αττικού εργαστηρίου που έγινε εξαγωγή στην Ετρουρία στους αρχαίους χρόνους. Βρέθηκε το 1828 στο Βούλτσι από τον Γκασπάρε Φοσσάτι. Αγοράστηκε από τον Έντουαρντ Μάγκνους και έγινε δωρεά στο Μουσείο το 1829 μαζί με όλη την συλλογή του Dorow.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως κύλιξ έχει σχήμα φαρδιού ποτηριού για την κατάνυξη οίνου σε συμπόσιο.

Αχιλλέας και Πάτροκλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο εσωτερικό είναι διακοσμημένο με αγγειογραφία που εικονίζει τον Αχιλλέα να δένει την πληγή του Πάτροκλου. Ο Πάτροκλος εικονίζεται καθιστός επάνω στην ασπίδα του. Πονάει από την πληγή και στρέφει το κεφάλι στο πλάι, ενώ συγχρόνως σφίγγει τα δόντια από τον αβάσταχτο πόνο. Ο Αχιλλέας γονατίζει για να του επιδέσει το αριστερό χέρι. Η σκηνή εκτυλίσσεται σε κάποια μάχη στον πόλεμο της Τροίας. Οι δύο πρωταγωνιστές είναι ντυμένοι με θώρακα, ενώ ο Αχιλλέας ακόμα δεν έβγαλε το κράνος του. Ο Πάτροκλος έχει βγάλει το κράνος, αλλά ακόμα φοράει τη σκούφια που προστατεύει το κεφάλι κάτω από το βαρύ κράνος. Έχει λύσει την αριστερή επωμίδα, για να ανακουφίσει το τραυματισμένο του χέρι.

Ηρακλής στον Όλυμπο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο εξωτερικό μέρος φέρει αγγειογραφία με θέμα την είσοδο του Ηρακλή στην συνέλευση των θεών του Ολύμπου. Η αγγειογραφία αυτή διαιρείται σε δύο μέρη, στην όψη α΄ και την όψη β΄. Εικονίζονται οι Ηρακλής, Ερμής, Απόλλων, Αθηνά, Δίας, Ήρα και Ήβη.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]