Ερυθρόμορφος κρατήρας Πέλοπα και Οινομάου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πέλοπας και Οινόμαος
Pelops und Oinomaos - Museo Archeologico Nazionale.JPG
 
ΟνομασίαΠέλοπας και Οινόμαος
Είδοςερυθρόμορφος κρατήρας
ΜουσείοΕθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολι
Αριθμός καταλόγουF 94
δεδομένα

Ο ερυθρόμορφος κρατήρας του Πέλοπα και Οινομάου είναι αρχαιολογικό εύρημα που φιλοξενείται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολι.

Ιστορία του ευρήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βρέθηκε στην Σάντα Αγκάτα ντε Γκότι της Καμπανίας και μεταφέρθηκε από τους Βουβρώνους στο Παλέρμο. Επέστρεψε το 1816 στην Νάπολι, όπου και φιλοξενείται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως κρατήρας χρησίμευσε για την ανάμειξη κρασιού με νερό πριν σερβιριστεί. Είναι διακοσμημένος με ερυθρόμορφη αγγειογραφία με επιγραφές των ονομάτων. Αποδίδει τον μύθο του Πέλοπα και Οινομάου.

Στο κέντρο της εικόνας υψώνεται ένας κίονας ιονικού ρυθμού που ίσταται επάνω σε βωμό. Ο βωμός είναι διακοσμημένος με έλικες και ζωφόρο. Στον κίονα επάνω είναι τοποθετημένο ένα αρχαϊκό άγαλμα της θεάς Ήρας Ιππίας, όπως μαρτυράει η ξεθωριασμένη επιγραφή. Η θεά φοράει μακρύ χιτώνα με φαρδιά ζώνη και επίσης μακρύ μανδύα που είναι κουμπωμένος στο λαιμό. Η κεφαλή είναι στεφανωμένη με μόδιο. Κρατάει ομφαλικό κύλικα σπονδής στο δεξί χέρι και τόξο στο αριστερό.

Αριστερά και δεξιά της Ήρας παρίστανται ο καθήμενος Ποσειδώνας και η ορθή Αθηνά αντίστοιχα. Αριστερά του βωμού στέκει ο γενειοφόρος Οινόμαος με κράνος, θώρακα, δόρυ, κοντό χιτώνα και κοντό μανδύα. Ένας υπηρέτης στα δεξιά του βωμού του προσφέρει ένα μεγάλο ανθοπλεγμένο καλάθι και ένα κουτί με προσφορές, ενώ ένας άλλος υπηρέτης από αριστερά οδηγεί το κριάρι για την θυσία, κρατώντας το από τα σπειρωτά του κέρατα.

Στο αριστερό κάτω τέλος της εικόνας κάθεται επάνω στην χλαμύδα του ο νεαρός θεός Άρης με το σώμα στραμμένο προς τα αριστερά και το κεφάλι προς τα δεξιά, όπου εκτυλίσσεται η κυρίως σκηνή. Κρατάει δύο ακόντια στο αριστερό χέρι, ενώ η ασπίδα του είναι ακουμπισμένη στο έδαφος. Φοράει στο κεφάλι στεφάνι ελιάς.

Δεξιά του βωμού ο Πέλοπας με την Ιπποδάμεια σε τέθριππο που καλπάζει. Ο Πέλοπας κρατάει τα ηνία στα χέρια έχοντας την αγαπημένη του Ιπποδάμεια στην αγκαλιά του. Ο Πέλοπας φοράει κράνος λυδικού ρυθμού. Το βλέμμα τους με ανησυχία είναι στραμμένο στον βωμό.

Στο αριστερό επάνω τέλος της εικόνας εικονίζεται ο ηνίοχος του Οινομάου, Μυρτίλος. Φοράει μακρύ χιτώνα και αναμένει τον κύριό του, μετά το τέλος της ιερής τελετουργίας.

Στο δεξί επάνω τέλος της εικόνας εμφανίζονται ο Δίας που χαριετίζεται με τον Γανυμήδη που παίζει, ενώ παρευρίσκεται η θεά Αφροδίτη.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]