Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ερυθρόμορφος Κρατήρας της Προσοτσάνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ερυθρόμορφος Κρατήρας της Προσοτσάνης
ΟνομασίαΕρυθρόμορφος Κρατήρας της Προσοτσάνης
Έτος δημιουργίας380- 370 π.Χ.
Είδοςκρατήρας
ΜουσείοΑρχαιολογικό Μουσείο Δράμας
δεδομένα

Ο ερυθρόμορφος κρατήρας της Προσοτσάνης είναι κρατήρας του 380-370 π.Χ. Βρέθηκε σχεδόν ανέπαφος σε ανασκαφή ανατολικά της Προσοτσάνης το 2014 και αποτελούσε κτέρισμα κιβωτιόσχημου τάφου. Εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας.

Ο αρχαίος ναός του θεού Διόνυσου στην Καλή Βρύση Προσoτσάνης Δράμας.

Έχει ύψος 27 εκατοστά και διάμετρο 28 εκατοστά και στον διάκοσμό του έχει ως κεντρικό πρόσωπο τον θεό Διόνυσο. Ο κρατήρας χρονολογείται από το 380- 370 π.Χ. και αποτελεί σημαντικό δείγμα ενός σπουδαίου αττικού εργαστηρίου, που για πρώτη φορά εμφανίζεται στην ενδοχώρα της Δράμας, γεγονός που φανερώνει την επέκταση της κεραμικής τέχνης αλλά και τη χρήση της από πρόσωπα της εποχής, που ανήκαν σε ανώτερη αστική τάξη.

Στη μια πλευρά του αγγείου, στο κέντρο, φαίνεται όρθιος ο θεός με θύρσο (μακρό ευθύγραμμο ραβδί) και στα αριστερά του η Αριάδνη σε σκηνή θεϊκού γάμου. Οι δυο μορφές πλαισιώνονται από σάτυρους. Στην άλλη πλευρά, πάλι στο κέντρο, στέκεται ο θεός Διόνυσος σε κίνηση με στραμμένο το πρόσωπό του προς τον ερωτιδέα που τον πλησιάζει κρατώντας τύμπανο. Αριστερά και δεξιά του θεού βρίσκονται σάτυροι, ενώ όλες οι μορφές φέρουν στο κεφάλι στεφάνια που αποδίδονται με λευκό επίθετο χρώμα.[1][2][3]