Ερρίκος ντελ Βάστο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ερρίκος ντελ Βάστο
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1079
Πεδεμόντιο
Θάνατος1137
Σικελία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςFlandina of Hauteville
ΤέκναSimone del Vasto
ΓονείςManfredo Incisa del Vasto

Ο Ερρίκος ντελ Βάστο, ιταλ. Enrico fel Vasto (απεβ. πριν το 1141) από τον Οίκο των Αλεράμιτσι-ντελ Βάστο ήταν κύριος τού Πατερνό & της Μπούτερα. Έγινε ο ιδρυτής τού κλάδου των Ματσανίνο. Ως αδελφός της Αδελαΐδας, πρότεινε στον σύζυγό της Ρογήρο Β΄ κόμη της Σικελίας να στεφθεί βασιλιάς της.

Ο θυρεός των ντελ Βάστο

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος τού Μαμφρέδου μαργράβου της Δυτικής Λιγουρίας. Ο πάππος τού Μαμφρέδου, ο Ανσέλμο Β΄, ήταν εγγονός τού Αλεράμο, ιδρυτή τού Οίκου. Αδέλφια του ήταν ο Βονιφάτιος μάργραβος της Δυτικής Λιγουρίας και η Αδελαΐδα, σύζυγος πρώτα τού Ρογήρου Α΄ της Σικελίας και μετά τού Βονιφάτιου Α΄ της Ιερουσαλήμ. Ο Βονιφάτιος ίδρυσε τον κλάδο των μαρκησίων τού Σαλούτσο, ενώ άλλοι αδελφοί τους κλάδους Μπούσκα, Λάντσια, Σαβά και Σαβόνα.

Έλαβε το Πατερνό και την Μπούτερα στη Σικελία από τον Ρογήρο Α΄ ή από την Αδελαΐδα κατά την αντιβασιλεία της μετά το 1101. Εθεωρείτο ο κόμης των Λομβαρδών στη Σικελία και τού κλάδου των Αλεράμιτσι στη νήσο αυτή. Ο ανιψιός του Ρογήρος Β΄ της Σικελίας ονόμασε έναν γιο του Ερρίκο. Ήταν ο ιδρυτής τού κλάδου των Ματσανίνο.

Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο τού Τελέζε, ήταν ιδέα τού Ερρίκου ο Ρογήρος Β΄, που τότε ήταν κυρίαρχος της Ν. Ιταλίας, από κόμης της Σικελίας, να λάβει τον τίτλο τού βασιλιά της και να εγκατασταθεί στο Παλέρμο, όπου υποτίθεται, ότι είχαν κυβερνήσει από εκεί οι βασιλείς της Σικελίας. Πράγματι ο Ρογήρος Β΄ στέφθηκε το 1130 σύμφωνα με την πρόταση αυτή.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύθηκε τη Φλαντρίνα, κόρη τού Ρογήρου Α΄ κόμη της Σικελίας από τη 2η σύζυγό του Ερεμβούργα του Μορταίν.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Carlo Alberto Garufi, Gli Aleramici e i Normanni in Sicilia e nelle Puglie, in Centenario della nascita di Michele Amari, I, Palermo 1910
  • Pasquale Hamel, Adelaide del Vasto, Regina di Gerusalemme. Palermo: Sellerio Editore, 1997.