Ερρίκος Α΄ του Μπάντεν-Χάχμπεργκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Ερρίκος Α΄ του Μπάντεν-Χάχμπεργκ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση13ος αιώνας
Θάνατος2  Ιουλίου 1231
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηγεμόνας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑγνή του Ούραχ
ΤέκναΕρρίκος Β΄ του Μπάντεν-Χάχμπεργκ
ΓονείςΧέρμαν Δ΄ του Μπάντεν και Μπέρτα του Τύμπιγκεν
ΑδέλφιαΧέρμαν Ε΄ του Μπάντεν-Μπάντεν
Friedrich of Baden
Gertrude of Baden

Ο Ερρίκος Α΄, γερμ. Heinrich I (π. 1180 - 2 Ιουλίου 1231) από τον Οίκο του Τσέρινγκεν ήταν μάργραβος του Μπάντεν-Χάχμπεργκ (1190-1231).

Ο θυρεός του Ζάουζενμπεργκ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δευτερότοκος γιος του Χέρμαν Δ΄ μαργράβου του Μπάντεν και της Μπέρτας, κόρης του Λουδοβίκου παλατινού κόμη του Τύμπινγκεν. Μεγαλύτερος αδελφός του ήταν ο Χέρμαν Ε΄ και μικρότερα αδέλφια ο Φρειδερίκος, η Γιούτα και η Μπέρτα.

Ο πατέρας του συμμετείχε στις εκστρατείες του Φρειδερίκου Α΄ της Γερμανίας στην Ιταλία και στην Γ΄ Σταυροφορία. Διέσχισε τη Μ. Ασία και στην Αντιόχεια, έπειτα από επιδημία, ασθένησε και απεβίωσε το 1190. Τον διαδέχθηκαν οι γιοί του: ο Χέρμαν Ε΄ στο Μπάντεν-Μπάντεν και ο Ερρίκος Α΄ στο Μπάντεν-Χάχμπεργκ. Ο Χέρμαν Ε΄ ακολούθησε τον Φρειδερίκο Β΄ της Γερμανίας στην Ιταλία και στην Αίγυπτο (όπου αιχμαλωτίστηκε)· επίσης στην Ε΄ και στην ΣΤ΄ Σταυροφορία.

Ο Ερρίκος Α΄ ήταν ο πρώτος του Οίκου του που ονόμασε τον εαυτό του μάργραβο του Χάχμπεργκ. Απεβίωσε το 1231 και τον διαδέχθηκε ο πρωτότοκος γιος του Ερρίκος Β΄, που ήταν ανήλικος. Αυτός το 1232 αγόρασε το Ζάουζενμπεργκ από το αββείο του Αγ. Βλασίου και σύντομα μετά έκτισε το κάστρο Ζάουζενμπουργκ, που αναφέρεται για πρώτη φορά το 1246.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε την Αγνή, κόρη του Έγκινο Δ΄ κόμη του Ούραχ και είχε τέκνα:

  • Ερρίκος Β΄ πριν το 1231-1297/8.
  • Χέρμανν, μάργραβος του Χάχμπεργκ (1231-1239).

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Johann Christian Sachs (1764), Einleitung in die Geschichte der Marggravschaft und des marggrävlichen altfürstlichen Hauses Baden, 1, Frankfurt and Leipzig, σελ. 398–414 , Online στα Google Books
  • genealogie-mittelalter.de (Γερμανικά)
  • (Γερμανικά) WorldrootsΣτο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Henry I, Margrave of Baden-Hachberg της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).