Γερτρούδη της Βάδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γερτρούδη της Βάδης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση12ος αιώνας
Θάνατος13ος αιώνας
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςAlbert II de Dabo-Moha
ΤέκναΓερτρούδη του Ντάγκσμπουργκ
ΓονείςΧέρμαν Γ΄ του Μπάντεν και Μπέρθα της Λωρραίνης
ΑδέλφιαΧέρμαν Δ΄ του Μπάντεν
Ερρίκος Α΄ του Μπάντεν-Χάχμπεργκ
ΟικογένειαΟίκος του Τσέρινγκεν

Η Γερτρούδη, γερμ.: Gertrude von Baden von Zähringen (πριν από το 1160 - πριν από το 1225) ήταν κόρη του μαργράβου του Μπάντεν και με τον γάμο της έγινε κόμισσα του Ντάγκσμπουργκ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν η μόνη κόρη του Χέρμαν Γ΄ μαργράβου του Μπάντεν και της συζύγου του Μπέρτας του Tύμπινγκεν.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε το 1180 με τον Αλβέρτο Β΄ του Ντάγκσμπουργκ (1212). Μαζί του είχε δύο γιους, τον Ερρίκο και τον Γουλιέλμο, και μία κόρη, τη Γερτρούδη (1225). Και οι δύο γιοι σκοτώθηκαν σε μία κονταρομαχία (turnois) στο Άνταϊν το 1202, έτσι ώστε ο ευγενής Οίκος του συζύγου της, αυτός των Eτιχονιδών, εξέλιπε από άρρενα μέλη με το τέλος του Αλβέρτου Β΄ το 1211. Αυτό άφησε την κόρη της Γερτρούδη ως κληρονόμο της κομητείας του Ντάγκσμπουργκ.

Η κόρη της Γερτρούδη παντρεύτηκε το 1206 στον πρώτο της γάμο με τον Θεοβάλδο Α΄ δούκα της Λωρραίνης [1] Το 1217 παντρεύτηκε τον δεύτερο σύζυγό της, τον Θεοβάλδο Δ΄ κόμη της Καμπανίας, ο οποίος ήταν επίσης βασιλιάς της Ναβάρρας από το 1234 ως Θεοβάλδος Α΄. Ο Θεοβάλδος ωστόσο την απέπεμψε (διαζεύχθηκε) πριν το 1223. Έτσι αυτή το 1224 παντρεύτηκε τον τρίτο σύζυγό της Σίμωνα Γ΄ του Λάινινγκεν και του Ζάαρμπυκεν (απεβ. 1234/36), γιο του Φρειδερίκου Β΄ κόμη του Λάινινγκεν και του Ζάαρμπρυκεν. Όταν απεβίωσε άτεκνη, ο τρίτος σύζυγός της Σίμων Γ΄ του Λάινινγκεν κληρονόμησε την κομητεία του Ντάγκσμπουργκ, δημιουργώντας έτσι τον κλάδο Λάινινγκεν-Ντάγκσμπουργκ.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Buchheit 2016, σελ. 299.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • ΒBuchheit, Nicolas (2016). «A Geography of Power: The Hospitallers in the Territorial Policies of the Bishops of Strasbourg in Lower Alsace in the Thirteenth Century». Στο: Edbury, Peter. The Military Orders: Politics and Power. Volume V. Routledge. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]