Ερμόδωρος ο Σαλαμίνιος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ερμόδωρος ο Σαλαμίνιος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση2ος αιώνας π.Χ.
Σαλαμίνα Κύπρου
Χώρα πολιτογράφησηςΚύπρος
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααρχιτέκτονας

Ο Ερμόδωρος ο Σαλαμίνιος ήταν Έλληνας αρχιτέκτονας καταγόμενος από τη Σαλαμίνα της Κύπρου, ο οποίος δραστηριοποιήθηκε στη Ρώμη κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού του 2ου αιώνα π.Χ..

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δραστηριοποιούμενος στη Ρώμη μεταξύ του 146 π.Χ. και του 102 π.Χ.[1], περίοδο έντονης ελληνοποίησης [2], ο Ερμόδωρος ήταν ένας εκ των πρώτων Ελλήνων αρχιτεκτόνων οι οποίοι εργάστηκαν στην πόλη[3]. Συνεισέφερε στην ανέγερση κτιρίων η οποία σημάδεψε την απαρχή της μνημειοποίησης του Πεδίου του Άρεως, όπως τον Ναό του Γιούπιτερ Στάτορ ή τον Ναό του Μαρς[1]. Το έργο του ενέπνευσε τον Βιτρούβιο στη συγγραφή της πραγματείας του με τίτλο De architectura[1], όπου βασίζεται στα σχέδια του Ερμόδωρου για την πρόταση μιας ιδανικής εκ νέου κατασκευής ενός περίπτερου ναού[α 1][4]. Ο Ερμόδωρος εργάστηκε συνεργαζόμενος κυρίως με Έλληνες νεοαττικούς γλύπτες, όπως ο Διόνυσος και ο Πολυκλής, δημιουργοί του λατρευτικού αγάλματος του ναού του Γιούπιτερ Στάτορ, καθώς και ο Σκόπας ο Νεώτερος, στον οποίον αποδίδεται το σύμπλεγμα αγαλμάτων του ναού του Μαρς[5].

Έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ερμόδωρος ο Σαλαμίνιος διηύθυνε την ανέγερση του Ναού του Γιούπιτερ Στάτορ, τον οποίον αφιέρωσε ο Κουίντος Καικίλιος Μέτελλος, Ύπατο το 143 π.Χ.. Ο ναός, ο οποίος ήταν ο πρώτος που χτίστηκε εξ'ολοκλήρου με τη χρήση μαρμάρου[1], ανεγέρθηκε στο μέσον πλατείας περιτριγυρισμένης από κιονοστοιχία (το Περιστύλιο του Μετέλλου το οποίο χτίστηκε εκ νέου αργότερα και μετονομάστηκε σε Περιστύλιο της Οκταβίας). Επρόκειτο για ένα από τα πρώτα παραδείγματα θρησκευτικών κτιρίων τα οποία αποτελούσαν τμήμα ενός αρχιτεκτονικού συμπλέγματος μεγαλύτερου μεγέθους[6].

Σχεδίασε τα αρχιτεκτονικά σχέδια του Ναού του Μαρς[7], τον οποίον αφιέρωσε ο Δέκιμος Ιούνιος Βρούτος, Ύπατος το 138 π.Χ., και ο οποίος ευρισκόταν κατά μήκος του Circus Flaminius. Ήταν, επίσης, ο αρχιτέκτονας ο οποίος διηύθυνε την ανέγερση ή επέκταση των Ναβαλίων, ποταμίσιου λιμένα της Ρώμης[α 2][6].

Σχετικά Λήμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Παραπομπές προς σύγχρονους συγγραφείς:
  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Pailler 2001, σελ. 16.
  2. Gros 1973, σελ. 155.
  3. Gros 1973, σελ. 137-161.
  4. Gros 1973, σελ. 158.
  5. Gros 1973, σελ. 156.
  6. 6,0 6,1 Grenier 1969, σελ. 283.
  7. Van Wonterghem 1988.
  • Παραπομπές προς αρχαίους συγγραφείς:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]