Περιστύλιο της Οκταβίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Να μη συγχέεται με το Περιστύλιο του Γναίου Οκτάβιου.

Συντεταγμένες: 41°53′32.77″N 12°28′42.72″E / 41.8924361°N 12.4785333°E / 41.8924361; 12.4785333

Περιστύλιο της Οκταβίας
Portico di Ottavia
Χάρτης
Είδοςαρχαιολογική θέση
Γεωγραφικές συντεταγμένες41°53′33″N 12°28′43″E
Διοικητική υπαγωγήΡώμη
ΧώραΙταλία
Έναρξη κατασκευής27 π.Χ.
Commons page Πολυμέσα
Στο κέντρο της εικόνας διακρίνεται το Περιστύλιο της Οκταβίας, μεταξύ του Θεάτρου του Βάλβου, στην πίσω πλευρά, και του Θεάτρου του Μάρκελλου έμπροσθεν. Μακέτα του Ίταλο Γκισμόντι.
Η μνημειακή είσοδος του Περιστυλίου.

Το Περιστύλιο της Οκταβίας της Νεότερης (λατινικά: Porticus Octaviae, ιταλ.: Portico di Ottavia), επίσης γνωστό ως Περιστύλιο του Μετέλλου (λατινικά: Porticus Metelli) στην διάρκεια της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας και σε ορισμένες περιπτώσεις ως Περιστύλιο του Σεβήρου (λατινικά: Porticus Severi) μετά τον 4ο αιώνα π.Χ., είναι σύνολο αρχαίων ρωμαϊκών μνημείων που βρίσκονται επί του Άρεως Πεδίου στην Ρώμη, σε κοντινή απόσταση από το Θέατρο του Μάρκελλου. Το περιστύλιο, εκτός από το περιτοίχισμα με την κιονοστοιχία, αποτελείται από διάφορες κατασκευές, στις οποίες περιλαμβάνονται μία μνημειακή είσοδος, δύο ναοί -από τους οποίους ο ένας είναι αφιερωμένος στην Ήρα Βασίλισσα (Juno Regina), ενώ ο άλλος στον Δία Διατηρητή (Jupiter Stator)- και μία βιβλιοθήκη. Από τον Μεσαίωνα εγκαταστάθηκε εκεί το Φόρουμ Πισκάριουμ (η ιχθυαγορά), ως το τέλος του 19ου αι.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κτίριο κτίστηκε από τον Αύγουστο στο όνομα της αδελφής του Οκταβίας της Νεότερης κάποια στιγμή μετά το 27 π.Χ. στη θέση του Περιστυλίου του Μετέλλου. Η κιονοστοιχία περιλαμβάνει δύο ναούς και μία βιβλιοθήκη, δίπλα στο θέατρο του Μάρκελλου. Κάηκε το 80 μ.Χ. και αποκαταστάθηκε, μάλλον από τον δομιτιανό και πάλι έπειτα από μία δεύτερη πυρκαγιά το 203 μ.Χ. από τον Σεπτίμιο Σεβήρο και τον Καρακάλλα. Διακοσμήθηκε με ξένα μάρμαρα και περιείχε πολλά διάσημα έργα τέχνης, που απαριθμούνται στη Φυσική Ιστορία του Πλίνιου του Πρεσβύτερου. Το κτίριο ζημιώθηκε από τον σεισμό του 442, οπότε δύο κατεστραμμένοι κίονες αντικαταστάθηκαν από ένα τόξο, που στέκεται ακόμη. Μία εκκλησία κτίστηκε στα ερείπια περί το 770.

Εκτός από τους προϋπάχοντες ναούς, η κλειστή κατασκευή περιελάμβανε: μία βιβλιοθήκη, που ενεγέρθηκε από την Οκταβία στη μνήμη του γιου της Μάρκου Κλαυδίου Μαρκέλλου, μία αυλή (curia) της Οκταβίας και μία σχολή (scolae), δηλ. αίθουσα συγκέντρωσης και δωμάτια διαλέξεων. Δεν είναι σίγουρο αν αυτά ήταν μέρη του ίδιου κτιρίου ή ξεχωριστά κτίρια. Στην αυλή (curia) μάλλον συγκεντρώνονταν η Σύγκλητος. Όλη η κατασκευή αναφέρεται από τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο ως έργο της Οκταβίας (Octaviae opera).

Ο ρόλος του περιστυλίου ως Ιχθυαγοράς έχει μείνει στο όνομα της εφαπτόμενης εκκλησίας του Σαντ' Άντζελο ιν Πεσκερία (Sant' Angelo in Pescheria). To κτίριο, που βρίσκεται στην Περιοχή Σαντ' Άντζελο, αντιπροσωπεύει το κέντρο του Γκέτο της Ρώμης.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]