Ερμενγκόλ Α΄ του Ουρζέλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ερμενγόλ Α΄ του Ουρχέλ)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ερμενγόλ Α΄ του Ουρχέλ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 10ος αιώνας και 974
Θάνατος 2  Ιουνίου 1010
Κόρδοβα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες Καταλανική γλώσσα
Οικογένεια
Τέκνα Ερμενγόλ Β΄ του Ουρχέλ[1]
Γονείς Borrell II, Count of Barcelona

Ο Ερμενγκόλ Α΄ του Ουρζέλ (Ermengol I d'Urgell στα καταλανικά) επίσης γνωστός ως Ερμενγκώ, Αρμενγκώ, ή Ερμενεχίλδο στα ισπανικά, κι έχων το ψευδώνυμο ο Κορδοβάνος, (974 - 1010), υπήρξε Κόμης της Ουρχέλ (992 - 1010[2]).

Ήταν δεύτερος γιος του Μπορέλ Β΄ της Βαρκελώνης και της πρώτης συζύγου του, Λουιτγάρδης της Τουλούζης. Ήταν ο ιδρυτής της δυναστείας των Κόμητων του Ουρζέλ.

Πολιτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ώντας ιδιαίτερα καλλιεργημένος άνθρωπος, ακολούθησε πολιτική ανοίγματος προς την Ευρώπη, πραγματοποιώντας μακρά σε διάρκεια ταξίδια στην Ρώμη, το 998 και το 1001. Ώθησε τους ευγενείς του να πραγματοποιήσουν ταξίδια ως τον Άγιο-Ιάκωβο της Κομποστέλας ή το Λε Πυί.

Ακολούθησε μια έντονη πολεμική δραστηριότητα απέναντι στην Αλ-Ανταλούς. Αιχμαλωτίστηκε το 1004 στην Αλμπέσα στη διάρκεια μάχης εναντίον των Σαρακηνών της Λιέιδα. Το 1006, ο Αμπντ αλ-Μαλίκ αλ-Μουζαφάρ ο οποίος πραγματοποίησε νέα επιδρομή στην Σεγάρα και την Ριβαγόρθα, κατατροπώθηκε στην μάχη του Τορά. Ο Ερμενγόλ Α΄ συμμετείχε στην εκστρατεία που ο αδερφός του Ραμόν Μπορέλ οργάνωσε το 1010 ενάντια στην Κόρδοβα, πολεμώντας στην μάχη του Ακμπάτ αλ-Μπακρ και την μάχη του ποταμού Γουαδιάρο, στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκε σε ηλικία 37 ετών.

Γάμος και απόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά το 1001, ο Ερμενγόλ Α΄ νυμφεύθηκε την Τιβεργία της Προβηγκίας, αδερφής του Κόμη της Προβηγκίας Μποσόν Β΄. Από αυτή την ένωση γεννήθηκαν δύο παιδιά:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ερμενγόλ Β΄ του Ουρχέλ. Ανακτήθηκε στις 2  Οκτωβρίου 2016.
  2. La batalla de Albesa (25 de febrero de 1003) y la primera aceifa de 'Abd al-Malik al-Muzaffar Dolors Bramon Planas. Anaquel de estudios árabes, ISSN 1130-3964, Nº 6, 1995, pages. 21-28
Προκάτοχος
Μπορέλ Β΄
Κόμης του Ουρζέλ Διάδοχος
Ερμενγκόλ Β΄

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ermengol I d'Urgell της Καταλανικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).