Ερμενγκόλ Θ΄ του Ουρζέλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ερμενγκόλ Θ΄ του Ουρζέλ
Tomb of Ermengol IX.jpg
Το επιτύμβιο μνημείο του Ερμενγκόλ Θ΄ κόμη του Ουρζέλ του 1243. Εκτίθεται στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Ν. Υόρκης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 13ος αιώνας
Κομητεία του Ουρζέλ
Θάνατος 1243
Μπαλαγέ
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες Καταλανική γλώσσα
Οικογένεια
Γονείς Πονς Α΄ του Ουρζέλ και Maria González Girón
Αδέλφια Άλβαρο του Ουρζέλ
Οικογένεια Οίκος της Καβρέρα

O Ερμενγκόλ Θ΄, καταλαν. Ermengol IX (π. 1235 - 1243) από τον Οίκο της Καβρέρα ήταν κόμης τού Ουρζέλ (1243).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος τού Πόνσε A΄ κόμη τού Ουρζέλ & της Καβρέρα και της Μαρίας Ζιρόν. Γεννήθηκε στο Ουρζέλ και είχε μεγαλύτερο αδελφό τον Πόνσε και μικρότερα αδέλφια: Άλβαρο, Γκουερώ, Ελεονώρα και Μαρκέσσα.

Ο μεγαλύτερος αδελφός του Πόνσε απεβίωσε και το 1243 ο πατέρας του Πόνσε Δ΄, έτσι ο Ερμενγκόλ Θ΄ τον διαδέχθηκε. Ήταν μόλις οκτώ ετών και η μητέρα του ανέλαβε την επιτροπεία μαζί με τον Ιάκωβο της Καβρέρα. Ο νέος Ερμενγκόλ απεβίωσε το ίδιο έτος. Αυτό ήταν σύνηθες, καθώς την εποχή εκείνη η παιδική θνησιμότητα ήταν υψηλή. Τάφηκε στον ναό της Σάντα Μαρία δε Φαρτάνια. Το 1975 ο τάφος του μεταφέρθηκε στο Μουσείο των μονών στη Ν. Υόρκη. Τώρα εκτείθεται στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης.

Τον διαδέχθηκε ο επόμενος αδελφός του Άλβαρο ως κόμης τού Ουρζέλ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ermengol IX, Count of Urgell της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).