Άλβαρο του Ουρζέλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Άλβαρο του Ουρζέλ
Double Sepulchral Monument of Alvar Rodrigo de Cabrera, Count of Urgell, and His Wife, Cecellia of Foix.jpg
o επιτάφιο μνημείο του Άλαβρο έχει τη σαρκοφάγο του και αυτήν της 2ης συζύγου του Καικιλίας των Φουά. Μουσείο των μονών, Ν. Υόρκη
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Àlvar el Castellà (Καταλανικά)
ΓέννησηΜαρτίου 1239
Θάνατος1267
Φουά
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΚαταλανική γλώσσα
Οικογένεια
ΣύζυγοςΚωνστάνς δε Μονκάδα (1253–1256)
Καικιλία της Φουά (1256–1267)
ΤέκναΕρμενγκόλ Ι΄ του Ουρζέλ
Àlvar II d'Àger
Leonor d'Urgell
ΓονείςΠονς Α΄ του Ουρζέλ και Maria González Girón
ΑδέλφιαΕρμενγκόλ Θ΄ του Ουρζέλ
ΟικογένειαΟίκος της Καβρέρα
Θυρεός
Cabrera-Urgell.png

Ο Άλβαρο, καταλαν. Álvar, ισπαν. Álvaro (1239 - 1268) από τον Οίκο της Καβρέρα ήταν κόμης τού Ουρζέλ & υποκόμης τού Άγερ (1243-68).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος τού Πονς Α΄. Αδελφός του ήταν ο Ερμενγκόλ Θ΄ κόμης του Ουρζέλ.

Ένα έτος μετά το τέλος τού πατέρα του, διαδέχθηκε τον αδελφό του Ερμενγκόλ Θ΄. Τότε άλλαξε το όνομά του από Ροδρίγο σε Άλβαρο· νυμφεύτηκε την Κωνστάνς δε Μονκάδα, συγγενή τού υποκόμη τού Μπεάρν, κατόπιν διαταγής τού Ιακώβου Α΄ της Αραγωνίας το 1253. Όμως απεχθανόταν τον γάμο αυτόν και τον ακύρωσε, ώστε να νυμφευτεί την Καικιλία, κόρη τού κόμη της Φουά. Αυτό έγινε αιτία μεγάλης εχθρότητας και σύγκρουσης μεταξύ των Οίκων Μπεάρν και Φουά. Ο Οίκος της Βαρκελώνης υποστήριξε τον πρώτο Οίκο από αυτούς.

Το 1259 ο Άλαβρο παραβίασε τις φεουδαλικές υποχρεώσεις του προς τον βασιλιά της Αραγωνίας, πράγμα που επέφερε τη βασιλική οργή στην κομητεία του: ο σενεσάλης Πέρε δε Μονκάδα εισέβαλε και κατέλαβε το Ποντς της Λέιδα. Το 1267 ο βασιλιάς της Αραγωνίας παρενέβη πάλι, αυτή τη φορά στη νομική διαμάχη μεταξύ των δύο συζύγων τού Άλβαρο. Ο κόμης αναγκάστηκε να διαφύγει με την Καικιλία της Φουά, αφήνοντας το Ουρζέλ στον γιο του Ερμενγκόλ Ι΄.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε πρώτα το 1253 την Κωνστάνς δε Μονκάδα, συγγενή τού Οίκου των Μπεάρν.

Ο Άλβαρο ακύρωσε τον γάμο αυτόν και έκανε δεύτερο, με την Καικιλία, κόρη τού Ρογήρου-Βερνάρδου Β΄ κόμη της Φουά και είχε τέκνο:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Álvaro, Count of Urgell της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).