Επιχείρηση Πυξίδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Επιχείριση Πυξίδα (επίσης γνωστή ως Η Μάχη της Μαρμαρικής) ήταν η πρώτη μεγάλη βρετανική στρατιωτική επιχείρηση της Εκστρατείας Δυτικής Ερήμου (1940-1943) κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. .Οι δυνάμεις της Βρετανίας, της Ινδίας, της Κοινοπολιτείας και των Συμμάχων επιτέθηκαν στις ιταλικές δυνάμεις της 10ης Στρατιάς (Στρατάρχης Ροδόλφο Γκραζιανί) στη δυτική Αίγυπτο και την Κυρηνίκα, την ανατολική επαρχία της Λιβύης, από τον Δεκέμβριο του 1940 έως τον Φεβρουάριο του 1941.

Η Δύναμη της Δυτικής Ερήμου (ΔΔΕ) (Αντιστράτηγος Richard O'Connor) με περίπου 36.000 άντρες, προχώρησε από τη Mersa Matruh στην Αίγυπτο σε μια πενθήμερη επιδρομή ενάντια στις ιταλικές θέσεις της 10ης Στρατιάς, που είχαν περίπου 150.000 άνδρες σε οχυρωμένες θέσεις γύρω από το Σίντι Μπαράνι στην Αίγυπτο και στην Κυρηναϊκή. Η ΔΔΕ νίκησε γρήγορα τους Ιταλούς στις οχυρωμένες θέσεις τους και στο Sidi Barrani και οι Βρετανοί εκμεταλλεύτηκαν την επιτυχία τους, αναγκάζοντας την υπόλοιπη 10η Στρατιά να φύγει από την Αίγυπτο και να καταλάβει τα λιμάνια κατά μήκος των ακτών της Λιβύης. Η 10η Στρατιά διακόπηκε καθώς υποχώρησε προς την Τριπολιτάνια και ηττήθηκε στη Μάχη της Μπέδα Φομ, ενώ οι επιζήσαντες καταδιώκονται στο Ελ Άγκιλα στον Κόλπο της Σερτ.

Οι Βρετανοί πήραν πάνω από 138.000 Ιταλούς και Λίβυους κρατούμενους, εκατοντάδες άρματα μάχης, και περισσότερα από 1.000 όπλα και πολλά αεροσκάφη, ενάντια σε απώλειες 1.700 ανδρών που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν από το WDF, περίπου το 10% του πεζικού. Η ΔΔΕ δεν μπόρεσε να συνεχίσει πέρα ​​από το El Agheila, λόγω φθαρμένων οχημάτων και της εκτροπής, τον Μάρτιο του 1941, των καλύτερα εξοπλισμένων μονάδων στο Operation Luster για τη Μάχη της Ελλάδας. Ιταλικές ενισχύσεις έσπευσαν στη Λιβύη για να υπερασπιστούν την Τρίπολη, με τη βοήθεια του Άφρικα Κορπς και της Λουφτβάφε.