Επιχείρηση Μάννα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Επιχείρηση Μάννα
ΧρονολογίαΟκτώβριος 1944
ΤόποςΕλλάδα

Επιχείρηση Μάννα ήταν η κωδική ονομασία για την επιχείρηση του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, από τις βρετανικές και ελληνικές δυνάμεις στην Ελλάδα, στα μέσα Οκτωβρίου του 1944, μετά τη σταδιακή απόσυρση των γερμανικών κατοχικών δυνάμεων από τη χώρα.

Η επιχείρηση περιλάμβανε αερομεταφερόμενα στοιχεία και συγκεκριμένα τη βρετανική 2η Ανεξάρτητη Ταξιαρχία Αλεξιπτωτιστών στις 12 Οκτωβρίου, όταν στοιχεία του 4ου Τάγματος Αλεξιπτωτιστών προσγειώθηκαν με αλεξίπτωτα στο αεροδρόμιο των Μεγάρων, 45 χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα. Οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες ανάγκασαν την εγκατάλειψη των περαιτέρω πτώσεων με αλεξίπτωτο, ενώ μέχρι τις 14 Οκτωβρίου είχε φτάσει σχεδόν όλη η ταξιαρχία, εκτός του 5ου Τάγματος Αλεξιπτωτιστών. Μετά την προσγείωση, τα 4ο και 6ο τάγματα αλεξίπτωτων προχώρησαν προς στην Αθήνα. Στις 16 Οκτωβρίου, έφτασε και το 5ο Τάγμα.[1]

Η 2η Ταξιαρχία Αλεξιπτωτιστών ενισχύθηκε από την επίσης βρετανική 23η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία, και η βρετανική δύναμη ανέλαβε την προστασία της πόλης.[2]

Βρετανικές και ελληνικές ναυτικές δυνάμεις μετέφεραν βρετανικά και ελληνικά στρατεύματα, καθώς και την εξόριστη ελληνική κυβέρνηση, στην Αθήνα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Cole, p. 67
  2. Cole, p. 68

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Cole, Howard N (1963). On wings of healing: the story of the Airborne Medical Services 1940–1960. Edinburgh, United Kingdom: William Blackwood. OCLC 29847628. 
  • Αθανασίου Μπότσης, Δημήτρης (2014). Επιχείρηση "ΜΑΝΝΑ". ΑΩ Εκδόσεις. ISBN 978-960-9484-53-4. 
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Operation Manna της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).