Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επιτροπή Αλιείας (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Επιτροπή Αλιείας
ΕίδηΕπιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
ΠρόεδροιPierre Karleskind
ΥπαγωγήΕυρωπαϊκό Κοινοβούλιο
ΈδραΒρυξέλλες
Μέλη28
Ιστότοποςhttps://www.europarl.europa.eu/committees/el/pech/home/highlights
Ιστότοπος

Η Επιτροπή Αλιείας (PECH) είναι μια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Επιτροπή Αλιείας ιδρύθηκε στις 21 Ιουλίου 1994 κατά τη συστατική συνεδρίαση της 4ης νομοθετικής περιόδου (1994-1999). Πριν από αυτήν την ημερομηνία, θέματα σχετικά με την Κοινή Αλιευτική Πολιτική (ΚΑλΠ) αντιμετωπιζόταν από μια ομάδα εργασίας και, στη συνέχεια, από μια υποεπιτροπή της Επιτροπής Γεωργίας.

Η έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισσαβώνας το 2009 περιελάμβανε σημαντικές αλλαγές και μεγαλύτερη ευθύνη για την Επιτροπή Αλιείας, η οποία κλήθηκε να λάβει αποφάσεις στο πλαίσιο της συνήθους νομοθετικής διαδικασίας (πρώην διαδικασία «συναπόφασης») για ζητήματα που είναι ζωτικής σημασίας για την ΚΑΠ. Ενώ η συνήθης νομοθετική διαδικασία εφαρμόζεται σε όλες σχεδόν τις αποφάσεις για την αλιεία1, ορισμένα ζητήματα, όπως ο καθορισμός και η κατανομή των αλιευτικών δυνατοτήτων (TAC και ποσοστώσεις), εμπίπτουν στις αποκλειστικές αρμοδιότητες του Συμβουλίου.

Κατά την 9η κοινοβουλευτική περίοδο οι αρμοδιότητες της Επιτροπής Αλιείας παρέμειναν αμετάβλητες σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ζητήματα που σχετίζονται με τους θαλάσσιους βιολογικούς πόρους, τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό και την καλή διαβίωση των ζώων οδήγησαν σε ορισμένες περιπτώσεις σε συγκρούσεις αρμοδιοτήτων με άλλες επιτροπές, απαιτώντας περιστασιακά ενισχυμένη συνεργασία σύμφωνα με το άρθρο 57 του Κανονισμού του Κοινοβουλίου.

Τον Φεβρουάριο του 2020, στον απόηχο του Brexit, ο αριθμός των μελών της Επιτροπής Αλιείας αυξήθηκε από 27 σε 28. Αυτή η προσαρμογή είχε καταστεί απαραίτητη προκειμένου η επιτροπή να αντικατοπτρίζει τη σύνθεση της Ολομέλειας, μετά από ορισμένες αλλαγές στα μέλη της PECH προσχώρηση σε πολιτικές ομάδες.

Αρμοδιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Επιτροπή είναι αρμόδια για:

  1. τη λειτουργία και την ανάπτυξη της κοινής αλιευτικής πολιτικής και τη διαχείρισή της·
  2. τη διατήρηση των αλιευτικών πόρων, τη διαχείριση της αλιείας και των στόλων που εκμεταλλεύονται τους εν λόγω πόρους και την εφαρμοσμένη έρευνα στον τομέα της θαλάσσιας αλιείας·
  3. την κοινή οργάνωση της αγοράς προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας και την μεταποίηση και εμπορία αυτών·
  4. τη διαρθρωτική πολιτική στους τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοδοτικών μέσων και των ταμείων προσανατολισμού της αλιείας για την στήριξη των τομέων αυτών·
  5. την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική σχετικά με τις αλιευτικές δραστηριότητες·
  6. τις συμφωνίες σύμπραξης βιώσιμης αλιείας, τους περιφερειακούς οργανισμούς αλιείας και την εφαρμογή των διεθνών υποχρεώσεων στον τομέα της αλιείας.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστοσελίδα Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Επιτροπή Αλιείας