Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επιπεφυκίτιδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Επιπεφυκίτιδα
Επιπεφυκίτιδα
Ειδικότηταοφθαλμολογία
Συμπτώματαred eye και φλεγμονή[1]
Ταξινόμηση
ICD-10H10
ICD-9372.0
DiseasesDB3067
MedlinePlus001010
eMedicineemerg/110
MeSHD003231

Η επιπεφυκίτιδα (pink eye) είναι μια ασθένεια του ματιού. Τα είδη της επιπεφυκίτιδας είναι:

  1. Αλλεργική (μη λοιμώδης) που οφείλεται σε αντίδραση των ματιών σε παράγοντα που ερεθίζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Στην αλλεργική υπάρχει έντονη φαγούρα και τα μάτια πρήζονται και κοκκινίζουν. Συνήθως οφείλεται στο περιβάλλον ή από μακιγιάζ και βαφές.
  2. Ιογενής επιπεφυκίτιδα (λοιμώδης) που οφείλεται σε μικροοργανισμούς και είναι πολύ εύκολα μεταδοτική. Τα συμπτώματα είναι πυώδης έκκριση των ματιών, δηλαδή το τσίμπλιασμα, το οποίο είναι συνεχές και άφθονο, κοκκίνισμα και πόνος στα μάτια.
  3. Επιπεφυκίτιδα από το μικρόβιο του έρπη.

Η θεραπεία ποικίλει ανάλογα με την περίπτωση και πάντα με έγκριση του οφθαλμίατρου. Αυτό που βοηθάει είναι συνεχές πλύσιμο των ματιών με σαπούνι (αντιβακτηριακό και με ουδέτερο pH), και κρύο νερό, όπως επίσης και πολλά τεχνητά δάκρυα.

Για τις ιογενείς περιπτώσεις συνήθως δίδεται από τον γιατρό και κολλύριο που περιέχει αντιβιοτικό και κορτιζόνη. Χρειάζεται όμως παρακολούθηση διότι σε ελάχιστες περιπτώσεις ανεβάζει την ενδοφθάλμια πίεση του ματιού ή και προκαλεί καταρράκτη. Για τον ιό του έρπη δίδεται συγκεκριμένο φάρμακο για την θεραπεία του, εφόσον όμως διαγνωσθεί ο συγκεκριμένος ιός.

Σε περίπτωση που μάθουμε ότι κάποιος στο κοντινό ή οικογενειακό περιβάλλον έχει τον ιό, πρέπει να μην τον αγγίζουμε τον ίδιο, αλλά και τα αντικείμενα που έχει ακουμπήσει. Προληπτικά, πλένουμε καλά τα χέρια μας στο τέλος της συνάντησης.

Η διάρκεια της ασθένειας είναι από 7 μέχρι και 20 μέρες.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


  1. (Αγγλικά) οντολογία των ασθενειών. 27  Μαΐου 2016. purl.obolibrary.org/obo/doid.owl. Ανακτήθηκε στις 30  Νοεμβρίου 2020.