Επαρχίες της Σουηδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Οι Επαρχίες της Σουηδίας (στα σουηδικά, Sveriges landskap) είναι ιστορικές, γεωγραφικές και πολιτισμικές περιοχές της Σουηδίας. Η Σουηδία έχει σήμερα 25 επαρχίες οι οποίες δεν έχουν κάποια διοικητική λειτουργία, αλλά αποτελούν ιστορικές περιοχές και μέσα πολιτιστικής ταυτότητας. Οι σουηδικές τοπικές διάλεκτοι και η τοπική λαογραφία ακολουθούν περισσότερο τα σύνορα των Επαρχιών παρά τα σύνορα των διοικητικών Κομητειών.

Ιστορικά, αρκετές από αυτές τις επαρχίες ήταν υποδιαιρέσεις της Σουηδίας μέχρι το 1634, όταν αντικαταστάθηκαν από τις κομητείες της Σουηδίας (län), κάποιες επαρχίες κατακτήθηκαν αργότερα από την Δανία-Νορβηγία και κάποιες άλλες, όπως οι επαρχίες στην Φινλανδία χάθηκαν.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι διοικητικές Κομητείες αντιστοιχούν σχεδόν ακριβώς με τις Επαρχίες, όπως η επαρχία Μπλεκίνιε με την κομητεία Μπλεκίνιε και η επαρχία Γκότλαντ, η οποία είναι ταυτόχρονα επαρχία, κομητεία και δήμος. Επιπλέον, οι διοικητικές κομητείες υπόκεινται σε συνεχείς αλλαγές - για παράδειγμα, δημιουργήθηκαν αρκετές νέες κομητείες κατά τη δεκαετία του 1990 - ενώ οι επαρχίες έχουν τα ιστορικά τους σύνορα εδώ και αιώνες. Από το 1884 όλες οι επαρχίες έχουν ουσιατικά εθιμοτυπικό χαρακτήρα και δεν έχουν διοικητικές ή άλλες πολιτικές λειτουργίες, εξακολουθούν όμως να χρησιμοποιούνται στην καθομιλουμένη και στις διάφορες πολιτισμικές αναφορές.

Επαρχίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Επαρχίες της Σουηδίας

Γεωγραφικά διαμερίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι επιμέρους επαρχίες της Σουδίας αποτελούν τμήματα μεγαλύτερων γεωγραφικών περιοχών, αυτές των Διαμερισμάτων.

Τα Γεωγραφικά διαμερίσματα της Σουηδίας είναι:

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]