Σετομάα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η σημαία της Σετομάα

Η Σετομάα (μετάφραση: Γη των Σέτο, εσθονικά: Setumaa, ρωσικά: Сетумаа‎‎, Σέτο: Setomaa) είναι μια περιοχή της Εσθονίας η οποία βρίσκεται νότια της Λίμνης Πέιπους, η οποία κατοικείται από τους Σέτο, μια εθνότητα που παρουσιάζει μεγάλη συγγένεια με τους Εσθονούς. Οι Σέτο είναι κατά κύριο λόγο Χριστιανοί Ορθόδοξοι και είναι φιννοουγγρικής καταγωγής όπως και η Εσθονία.

Η διάλεκτος Σέτο είναι μια παραλλαγή της νότιας εσθονικής διαλέκτου. Η ιστορική έκταση της Σετομάα καταλαμβάνουν εδάφη που ανήκουν σήμερα τόσο στην Εσθονία όσο και στη Ρωσία. Η εσθονική Σετομάα αποτελείται προς το παρόν από εδάφη της επαρχίας Βόρου τα οποία βρίσκονται στη νοτιοανατολική Εσθονία και συνορεύουν με τη Ρωσία. Το Πετσέρι (το οποίο στα ρωσικά λέγεται Πετσόρι) είναι το ιστορικό και πολιτιστικό κέντρο των Σέτο.

Τρέχουσα υποδιαίρεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εσθονικό τμήμα της Σετομάα αποτελείται από τις παρακάτω διοικητικές μονάδες:

Σύμφωνα με αποτελέσματα της εσθονικής διοικητικής μεταρρύθμισης του 2017 συνέχισε να υπάρχει η ενορία Σετομάα.

Το ρωσικό τμήμα της Σετομάα αποτελείται από την επαρχία Πετσόρσκι, η οποία αποτελεί τμήμα της περιφέρειας Πσκοφ. Μεταξύ των ετών 1918 και 1944, η περιοχή ήταν μια επαρχία της Εσθονίας, η επαρχία Πετσέρι. Το 1944 σχεδόν ολόκληρο το έδαφος της επαρχίας εκχωρήθηκε στη Ρωσία με απόφαση των σοβιετικών αρχών, όπως και κάποια εσθονική εδάφη ανατολικά της Νάρβας.

Μετά την επανάκτηση της εσθονικής ανεξαρτησίας από την Σοβιετική Ένωση το 1991, προέκυψε μια εδαφική διαφορά ανάμεσα στην Εσθονία και τη Ρωσία σχετικά με την κυριότητα αυτής της περιοχής. Το 1995 έληξε αυτή η διαφορά, καθώς η Εσθονία απέσυρε τις διεκδικήσεις της στην περιοχή.[1]

Σύμβολα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σημαία της εσθονικής Σετομάα (και σημαία των Σέτο) έχει τη μορφή του σκανδιναβικού σταυρού. Το περίγραμμα είναι λευκό, ενώ εντός κόκκινων, λευκών και μπλε εναλλασόμενων ριγών υπάρχει ένα εναλλασόμενο μοτίβο, το οποίο προφανώς εκπροσωπεί την παράδοση των Σέτο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]