Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επαρχία Καστελόρουμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι βυζαντινές επαρχίες και το Λομβαρδικό βασίλειο στην μεσαιωνική Ιταλία.

Η Επαρχία Καστελόρουμ, αργότερα ονομαζόταν Βυζαντινός Διάδρομος ήταν το όνομα που υιοθετήθηκε για μια στενή λωρίδα γης στην Εξαρχία της Ραβένα κατά την διοικητική διαίρεση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στην Ιταλική χερσόνησο. Καταλάμβανε εδάφη των σημερινών περιφερειών Λάτιο, Ούμπρια και Μάρκε και συνέδεε τη Ραβένα με τη Ρώμη.

Η Βυζαντινή επαρχία-Διάδρομος είχε διαμορφωθεί κατά το έτος 570, όταν από τις Λομβαρδικές κατακτήσεις είχε απομείνει στους Βυζαντινούς μια λωρίδα γης σε ορεινό έδαφος, που φυλασσόταν από κάστρα, δύσκολο να την διασχίσουν ενώ ο δρόμος επικοινωνίας μεταξύ Ραβένα και Ρώμης, η Βία Φλαμίνια, ελεγχόταν ποια από τους Λομβαρδούς. Ο σχηματισμός του βυζαντινού διαδρόμου ήταν το αποτέλεσμα της προσεκτικής πολιτικής και στρατιωτικής στρατηγικής που είχε τεθεί σε εφαρμογή από τους Βυζαντινούς με σκοπό την επικοινωνία των περιοχών της εξαρχίας ώστε να μην είναι αποκομμένες. Η περιοχή αυτή χώριζε επίσης το Λομβαρδικό Δουκάτο του Σπολέτο με το Λομβαρδικό βασίλειο.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Gabriele Presciutti, Maurizio Presciutti, Dromedari Giuseppe, Il corridoio bizantino al confine tra Marche e Umbria, Pesaro 2014, ISBN 9788891141491
  • Giorgio Ravegnani, I Bizantini in Italia, Il Mulino, Bologna, 2004, ISBN 88-15-09690-6
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Corridoio Bizantino της Ιταλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).