Επαμεινώνδας Χαρίλαος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Επαμεινώνδας Χαρίλαος
Epameinondas Xarilaos.JPG
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1874
Θάνατος 1943
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα επιχειρηματίας
τραπεζίτης

Ο Επαμεινώνδας Χαρίλαος ήταν Έλληνας επιχειρηματίας, βιομήχανος και τραπεζίτης του 20ού αιώνα.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Γαλάτσι της Ρουμανίας το 1874. Ο πατέρας του μετοίκησε στην Αθήνα το 1879. Ο Επαμεινώνδας πήγε σχολείο στην Αθήνα και φοίτησε στο λύκειο Σιμοπούλου και στο γυμνάσιο Νεαπόλεως. Σπούδασε στην Νομική Σχολή του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, ενώ δούλευε υπάλληλος στην Τράπεζα Βιομηχανικής Πίστεως της Ελλάδας.

Μαζί με τον Νικόλαο Κανελλόπουλο ίδρυσε το Σαπωνοποιείο και Ελαιουργείο Ελευσίνας. Το 1898 ίδρυσε την Οινοποιητική και Οινοπνευματική Εταιρία Ε. Χαρίλαος και Σια, και οχτώ χρόνια αργότερα την Ελληνική Εταιρία Οίνων και Οινοπνευμάτων Α.Ε. Τα επόμενα χρόνια επεξέτεινε τις δραστηριότητές του και σε άλλους τομείς: ίδρυσε τις επιχειρήσεις Α.Ε. Ψυγεία Θεσσαλονίκης και Α.Ε. Ψυγεία Πειραιώς, την Οικοδομική Εταιρία Θεσσαλονίκης (1919), που έχτισε το συνοικισμό Χαριλάου στη Θεσσαλονίκη ο οποίος προς τιμή του πήρε το όνομά του [1] την Τράπεζα Βιομηχανίας (1929), ίδρυσε την Α.Ε. Γεωργική Εταιρία Λεσίνι, που προχώρησε στην αποξήρανση του έλους Λεσίνι στον Αστακό, έγινε μέτοχος των ασφαλιστικών εταιρειών Ζωή και Πυρ, και για πολλά χρόνια ήταν πρόεδρος του Δ.Σ. του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, στην ίδρυση του οποίου είχε πρωτοστατήσει. Συνέβαλε στη δημιουργία προσφυγικών συνοικισμών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ως πρόεδρος του Ταμείου Περιθάλψεως Προσφύγων. Το 1943 έγινε καθηγητής της Ανωτέρας Σχολής Βιομηχανικών Σπουδών (σήμερα Πανεπιστήμιο Πειραιώς). Ήταν ο πρώτος υπουργός του νεοσυσταθέντος Υπουργείου του Επισιτισμού.

Το 1986 ιδρύθηκε ποδοσφαιρική ομάδα στη περιοχή Χαριλάου στη θεσσαλονίκη που ονομάζεται (αντίστροφα από το αναμενόμενο) "ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ". Τα χρώματα της ομάδας είναι μπορντώ και γαλάζια.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικός σύνδεσμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]