Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίθεση στο σχολείο Σάντι Χουκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αφιερώσεις και λουλούδια στα θύματα

Στις 14 Δεκεμβρίου 2012 ένοπλος εισέβαλε στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ, στο Νιουτάουν της πολιτείας Κονέκτικατ των ΗΠΑ, σκότωσε 20 μαθητές και 6 μέλη του διδακτικού προσωπικού και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Το περιστατικό προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον και αναζωπύρωσε στις ΗΠΑ τη συζήτηση για το νομικό καθεστώς της οπλοκατοχής.

Το πρωί της 14ης Δεκεμβρίου ο εικοσάχρονος Άνταμ Λάντζα σκότωσε τη μητέρα του Νάνσι και στη συνέχεια κατευθύνθηκε με αυτοκίνητο στο δημοτικό σχολείο. Λίγο μετά τις 9:35 π.μ. εφοδιασμένος με τρία ημιαυτόματα όπλα, τα οποία είχε νόμιμα στην κατοχή της η μητέρα του, παρέκαμψε την κλειδωμένη πόρτα του σχολείου πυροβολώντας έναν υαλοπίνακα και στη συνέχεια άνοιξε πυρ αδιακρίτως σε όποιον έβρισκε μπροστά του. Τα περισσότερα από τα θύματά του είχαν πυροβοληθεί πολλές φορές. Ο τελευταίος πυροβολισμός ακούστηκε στις 9:40 π.μ. όταν ο Λάντζα αυτοκτόνησε.

Μόλις πληροφορήθηκε το συμβάν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Μπάρακ Ομπάμα, εξέφρασε τη θλίψη του και έδωσε εντολή για τετραήμερο πένθος σ΄ όλη τη χώρα με μεσίστιες σημαίες σ΄ όλα τα δημόσια κτίρια, υπογραμμίζοντας «Τα περασμένα χρόνια περάσαμε πολλές ανάλογες τραγωδίες, είτε στο δημοτικό σχολείο του Nιουτάουν, στον εμπορικό κέντρο στο Όρεγκον, σε ναό στο Ουισκόνσιν, σε κινηματογράφο στο Κολοράντο ή στη γωνία του δρόμου στο Σικάγο. Αυτές οι γειτονιές είναι γειτονιές μας κι αυτά τα παιδιά δικά μας παιδιά. Θα πρέπει λοιπόν να συσπειρωθούμε και να προχωρήσουμε σε ενέργειες για να προλάβουμε περισσότερες τραγωδίες ανεξαρτήτως πολιτικής», εκφράζοντας παράλληλα και τη μεγάλη του συμπάθεια στις οικογένειες των θυμάτων.

Ο δήμος του Νιουτάουν αποφάσισε την κατεδάφιση του σχολείου και την κατασκευή νέου στον ίδιο χώρο, επειδή πολλοί γονείς αρνήθηκαν να στείλουν τα παιδιά τους εκεί.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]