Εορταστικό τριήμερο στα Γιάννενα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

To Εορταστικό τριήμερο στα Γιάννενα της Έρσης Σωτηροπούλου εκδόθηκε το 1982 (Νεφέλη). Πρόκειται για μια μυθοπλαστική ημερολογιακή νουβέλα στην οποία καταγράφεται η τριήμερη περιπέτεια μιας σερβιτόρας, από τη στιγμή που αυτή αποφασίζει να ακολουθήσει έναν άγνωστο άντρα στα Γιάννενα.[1][2][3] Στην πρώτη "εγγραφή" οι προσδοκίες της ηρωίδας για μια ερωτική βραδιά ματαιώνονται. Στη δεύτερη "εγγραφή", η εισαγωγή του φανταστικού στοιχείου οδηγεί σε μια γκροτέσκα και κανιβαλιστική σκηνή, στην οποία η ηρωίδα καταναλώνεται κυριολεκτικά από τον άντρα. Παράλληλα, η ηρωίδα σταδιακά απελευθερώνεται από το φύλο και τις κοινωνικές νόρμες, ενώ στο τέλος της νουβέλας έχουμε ανατροπή των έμφυλων ρόλων. Στο έργο υπάρχει σύντηξη του φαντασιακού και του ρεαλιστικού στοιχείου, ενώ η αφήγηση μεγεθύνοντας το οικείο και καθημερινό το καθιστά ανοίκειο.[4][5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Σταματίου, Κ. 1982. « ‘Εορταστικό τριήμερο στα Γιάννινα’. Τα Νέα, 4/9/1982
  2. Δημητρούλια, Τ. 2002. «Είκοσι χρόνια μετά. Έρση Σωτηροπούλου.‘Εορταστικό τριήμερο στα Γιάννενα’», Διαβάζω 428, 70-71.
  3. Ζήρας, Α. 1982, « Έρση Σωτηροπούλου ‘Εορταστικό τριήμερο στα Γιάννενα’», Καθημερινή, 2 /9/1982
  4. «.:BiblioNet : Εορταστικό τριήμερο στα Γιάννενα / Σωτηροπούλου, Έρση». www.biblionet.gr. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουνίου 2016. 
  5. «Η αρχιτεκτονική του εφιάλτη σε ένα μόνο τριήμερο..., Του Ηλία Μαγκλίνη | Kathimerini». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουνίου 2016.