Εξώδικο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Εξώδικο (γνωστό και ως εξώδικος πρόσκληση) λέγεται ένα νομικό έγγραφο, το οποίο κοινοποιείται από ένα αντίδικο μέρος σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο μέσω δικαστικού επιμελητή.[1] Ο επιμελητής συντάσσει έκθεση με την οποία βεβαιώνεται η ώρα και η μέρα παραλαβής του εγγράφου με στόχο την βεβαίωση ότι ο παραλήπτης έλαβε γνώση του περιεχομένου του αλλά και για να μην αμφισβητηθεί. Το κείμενο του εξώδικου συνήθως συντάσσεται από δικηγόρο.

Στόχος ενός εξώδικου είναι, να κληθούν τα δύο μέρη να λύσουν το πρόβλημα τους εξωδικαστικά, χωρίς την προσφυγή στη δικαιοσύνη. Το εξώδικο δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, αλλά μερικές φορές μπορεί να αποτελεί την βάση της αρχής μιας δικαστικής διαδικασίας ή μπορεί να αποτελεί όργανο άσκησης πίεσης στον παραλήπτη για τη λύση της διαμάχης.[2] Το εξώδικο δεν ρυθμίζεται από κάποιο ενιαίο νόμο, αλλά ο Αστικός Κώδικας, ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας και ο Κώδικας Διοικητικής Δικονομίας έχουν διατάξεις που αναφέρονται σε αυτό.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. eksodikogradmin (9 Ιουνίου 2021). «Τι είναι το εξώδικο;». eksodiko.gr (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2024. 
  2. «Εξώδικο (Αμοιβή Δικηγόρου - Χωρίς Δικηγόρο - Συνέπειες)». 17 Οκτωβρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2024.