Εξαφάνιση του Λαρς Μίττανκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λαρς Μίττανκ
Ο Λαρς Μίττανκ το 2013.
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση9 Φεβρουαρίου 1986
Βερολίνο, Γερμανία
Εξαφάνιση8 Ιουλίου 2014
Βάρνα, Βουλγαρία
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία
Πληροφορίες ασχολίας
Γνωστός γιατην εξαφάνιση του κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Λαρς Ιοάχιμ Μίττανκ (γεννημένος στις 9 Φεβρουαρίου του 1986) [1] είναι ένας νεαρός Γερμανός που εξαφανίστηκε στις 8 Ιουλίου του 2014, κοντά στο αεροδρόμιο της Βάρνας, στη Βουλγαρία. Ο Μίττανκ έκανε διακοπές στο θέρετρο Golden Sands, όπου λέγεται ότι ενεπλάκη σε ένα καυγά και στη συνέχεια δεν μπόρεσε να επιστρέψει αεροπορικώς στην πατρίδα του με τους φίλους του για λόγους υγείας. Ο Λαρς καταγράφηκε από κάμερες να συμπεριφέρεται παράξενα ενώ ήταν μόνος στη Βουλγαρία. Έκτοτε η τύχη του είναι άγνωστη. [2]

Το ιστορικό του Λαρς Μίττανκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Λαρς Μίττανκ γεννήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου του 1986 στο Βερολίνο της Γερμανίας. Μεγάλωσε στην πόλη Ίτσχο του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, και έζησε εκεί για όλη του τη ζωή. Οι κοντινοι του άνθρωποι τον περιέγραψαν ως ένα κανονικό καθημερινό άνθρωπο.[3] Δούλευε σε ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, είχε φίλους, βρισκόταν σε σχέση και επισκεπτόταν συχνά τους γονείς του. Ιδιαίτερα όταν ο πατέρας του έπαθε εγκεφαλικό, βοηθούσε σχεδόν καθημερινά την οικογένεια του, καθώς πήγαινε στο πατρικό του μετά τη δουλειά του.

Ασυνήθιστη συμπεριφορά και εξαφάνιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 30 Ιουνίου του 2014, ο 28χρονος Λαρς Μίττανκ ταξίδεψε με πέντε φίλους του στη Βάρνα της Βουλγαρίας. Ήταν το πρώτο του ταξίδι εκτός Γερμανίας. Η ομάδα έκανε διακοπές στο Golden Sands, ένα παραθαλάσσιο θέρετρο λίγο έξω από την πόλη της Βάρνας. [4] Όπως ανέφερε και ένας από τους φίλους του, ο Πωλ Ρόμαν το 2016 στη γερμανική τηλεόραση: «Η εβδομάδα πέρασε πολύ γρήγορα. Χαλαρώσαμε στην παραλία, κολυμπήσαμε στην πισίνα, παίξαμε ποδόσφαιρο και πήγαμε σε κλαμπ. [Ο Λαρς] ήταν χαλαρός και είχε καλή διάθεση». Ένας άλλος φίλος του, ο Τιμ Σουλντ, είπε ότι ο Λαρς δεν έτρωγε πολύ και ότι καθημερινά προτιμούσε σαν κύριο γεύμα ένα μικρό μπολ με σούπα ή μια μικρή σαλάτα. Οι φίλοι του δεν παρατήρησαν κάποια αλλόκοτη συμπεριφορά από την μεριά του Μίττανκ μέχρι το τελευταίο μέρος του ταξιδιού.

Συγκεκριμένα, στις 6 Ιουλίου του 2014, μια μέρα πριν την επιστροφή τους στην Γερμανία, αποφάσισαν να πάνε όλοι μαζί σε ένα μπαρ για να πιούν και να παρακολουθήσουν έναν γερμανικό ποδοσφαιρικό αγώνα. Εκεί ο Λαρς ως οπαδός του ποδοσφαιρικού συλλόγου Βέρντερ Βρέμης, είχε μια έντονη διαμάχη με κάποιους άλλους Γερμανούς οπαδούς της Μπάγερν Μονάχου. Στη συνέχεια ο Λαρς έφυγε με την παρέα του από το μπαρ και άφησε τους φίλους του έξω από ένα εστιατόριο και εξαφανίστηκε για το υπόλοιπο της νύχτας. Ο Μίττανκ εμφανίστηκε στο ξενοδοχείο το επόμενο πρωί και είπε στους φίλους του ότι τον ξυλοκόπησαν τέσσερις από τους άνδρες που λογομάχησε μαζί τους το προηγούμενο βράδυ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να τραυματίσει το σαγόνι του και να είχε σοβαρή ζημιά στο τύμπανο του αυτιού του.[5] Επισκέφτηκε έναν γιατρό που τον συμβούλεψε να μην ταξιδέψει λόγω του τραυματισμού του, και του συνταγογράφησε αντιβιοτικό κεφπροζίλης (των 500mg). Οι φίλοι του Λαρς δεν ήθελαν να τον αφήσουν μόνο του. Εντούτοις, εκείνος επέμενε ότι ήταν θα ήταν καλά και ότι μπορούσε να φροντίσει τον εαυτό του. Αργότερα, το ίδιο βράδυ στις 6 Ιουλίου του 2014, συνέχισαν όλοι μαζί τη βόλτα τους και πήγαν να πάρουν φαγητό από τα McDonalds της περιοχής. Όταν έφτασαν εκεί, ο Λαρς είπε στους φίλους του, ότι εκείνος δεν πεινούσε και ότι θα τους περιμένει έξω, μέχρι να πάρουν τα πακέτα του φαγητού τους, για να επιστρέψουν μαζί στο ξενοδοχείο. Ωστόσο, όταν οι φίλοι του βγήκαν από τα McDonalds, εκείνος είχε εξαφανιστεί. Κοίταξαν τριγύρω και δεν τον είδαν πουθενά. Υπέθεσαν ότι θα έχει προφανώς επιστρέψει μόνος του. Όταν όμως έφτασαν στο ξενοδοχείο, διαπίστωσαν ότι ο Μίττανκ δεν βρισκόταν εκεί. Άρχισαν λοιπόν να τον ψάχνουν, αλλά χωρίς επιτυχία.

Ο Λαρς ήταν άφαντος μέχρι τα ξημερώματα της 7ης Ιουλίου του 2014, όταν και επέστρεψε στο ξενοδοχείο. Είπε στους φίλους του ότι ενεπλάκει και σε δεύτερο καυγά και ότι τα άτομα που τον είχαν χτυπήσει το προηγούμενο βράδυ, είχαν προσλάβει Ρώσους, για να τον βρουν και να του επιτεθούν. Οι φίλοι του σοκαρίστηκαν από αυτό που άκουσαν, ωστόσο παραξενεύτηκαν γιατί ο Μίττανκ δεν έφερε νέα σημάδια πάλης πάνω του. Του εξέφρασαν για ακόμα μια φορά την επιθυμία τους να μείνουν μαζί του στη Βουλγαρία, μέχρι εκείνος να μπορέσει να ταξιδέψει. Ωστόσο ο Λαρς αρνήθηκε για δεύτερη φορά την προσφορά τους, και τους ζήτησε να ακολουθήσουν το αρχικό τους ταξιδιωτικό σχέδιο και να επιστρέψουν πίσω στα σπίτια τους, όπως και έγινε.

Ο Μίττανκ έκανε check out από το θέρετρο μαζί με τους φίλους του και κατόπιν πήγε στο ξενοδοχείο Color Varna για να διανυκτερεύσει για μια νύχτα. Το ξενοδοχείο ήταν φθηνό και κοντά στο αεροδρόμιο. Ωστόσο, μια μέρα μετά την αποχώρηση των φίλων του, άρχισε να συμπεριφέρεται παρανοϊκά. Ενώ ήταν στο ξενοδοχείο τηλεφώνησε στη μητέρα του Σάντρα Μίττανκ και ψιθυριστά, της ανέφερε ότι ήθελε να γυρίσει πίσω στη Γερμανία, καθώς δεν ένιωθε ασφαλής επειδή οι άντρες που του είχαν επιτεθεί τον ακολουθούσαν επειδή ήξεραν ότι έχει τα χάπια (αναφερόταν στην αντιβίωση). Της ζήτησε επίσης να ακυρώσει όλες τις πιστωτικές του κάρτες. Έτσι, η μητέρα του, του έκλεισε πτήση επιστροφής, για την επόμενη μέρα, στις 8 Ιουλίου του 2014. Όλο το βράδυ ο Λαρς έμεινε ξάγρυπνος. Κοιτούσε έξω από το παράθυρο και την πόρτα του δωματίου του. Μάλιστα οι κάμερες ασφαλείας κλειστού κυκλώματος του ξενοδοχείου τον κατέγραψαν να περπατά πάνω - κάτω στους διαδρόμους, να κοιτάζει έξω από τα παράθυρα και να κρύβεται σε ένα ασανσέρ. Στη 01:00 έφυγε από το ξενοδοχείο πριν επιστρέψει περίπου μία ώρα αργότερα. Δεν είναι γνωστό τι έκανε στο διάστημα που μεσολάβησε. Κατόπιν ξαναέκανε κάποια σύντομα τηλεφωνήματα στη μητέρα του, ισχυριζόμενος ότι αυτοί οι άντρες είναι απ’ έξω από το ξενοδοχείο και το δωμάτιό του. Η μητέρα του, φανερά ταραγμένη, κάλεσε στο ξενοδοχείο, και ζήτησε να φωνάξουν την αστυνομία. Ωστόσο, δεν υπήρχε κάποιο γκρουπ ατόμων μέσα ή έξω από το ξενοδοχείο. Ο Λαρς μην μπορώντας να μείνει άλλο εκεί, έφυγε λίγο πριν ξημερώσει με ταξί για το αεροδρόμιο.

Όταν έφτασε στο αεροδρόμιο, έστειλε ένα μήνυμα στη μητέρα του και έκανε μια σύντομη κουβέντα με μια γυναίκα ρωτώντας την που βρίσκεται το ιατρείο του αεροδρομίου. Κατευθύνθηκε προς τα εκεί, έχοντας μαζί του την βαλίτσα του και ένα σακίδιο πλάτης. Ο γιατρός Κώστα Κόστοφ περιέγραψε αργότερα τη συμπεριφορά του ως «νευρική και ακανόνιστη». Σύμφωνα με τον γιατρό, είπε στον Μίττανκ ότι ήταν καλά και μπορούσε να επιστρέψει στο σπίτι του. Ωστόσο, ο Λαρς δεν έφυγε από το ιατρείο του, εκφράζοντας αμφιβολίες για τη φαρμακευτική αγωγή που έπαιρνε. Συνολικά έμεινε με τον γιατρό 45 λεπτά. Εκείνη την ώρα μπήκε στο ιατρείο ένας οικοδόμος καθώς στο αεροδρόμιο γινόταν ανακαίνιση. Ο γιατρός είπε ότι ο Μίττανκ άρχισε τότε να τρέμει. Φώναξε, «Δεν θέλω να πεθάνω εδώ. Πρέπει να φύγω αμέσως». Στη συνέχεια σηκώθηκε και έφυγε τρέχοντας από το ιατρείο. Άφησε πίσω του όλες τις αποσκευές του, που περιλάμβαναν επίσης το πορτοφόλι, το κινητό και το διαβατήριο του. Καταγράφηκε από κάμερες ασφαλείας του αεροδρομίου να φεύγει από τον τερματικό σταθμό. Μόλις βγήκε έξω, άρχισε να περπατά γρήγορα μακριά από το αεροδρόμιο, να σκαρφαλώνει σε έναν φράχτη, κατόπιν να τρέχει σε ένα λιβάδι, προς την κατεύθυνση ενός παρακείμενου δάσους κοντά στην εθνική οδό Α2 της Βουλγαρίας. Αυτά είναι τα τελευταία επιβεβαιωμένα πλάνα του Λαρς και από εκεί και έπειτα τα ίχνη του χάθηκαν.

Εικασίες και επακόλουθες εξελίξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεν υπάρχει οριστική συμφωνία μεταξύ των ειδικών και των μελών της οικογένειας ως προς τα αίτια της συμπεριφοράς του Λαρς και σε ποιο βαθμό η παράνοια του είχε τις ρίζες της στην πραγματικότητα. Η μητέρα του, μαζί με Βούλγαρους και Γερμανούς γιατρούς, έχουν υποψιαστεί ότι η ασυνήθιστη συμπεριφορά του Λαρς ήταν το αποτέλεσμα μιας σπάνιας παρενέργειας από το αντιβιοτικό που έπαιρνε εκείνες τις ημέρες.[6] Η κεφαλοσπορίνη[7] είναι γνωστό ότι προκαλεί ψυχωσικές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των παραισθήσεων και της παράνοιας.[8] [9] Ωστόσο, σύμφωνα με τον γιατρό Κόστοβ: «[Ο Μίττανκ] δεν πήρε ποτέ αυτά τα αντιβιοτικά. Οπότε η συμπεριφορά του δεν θα μπορούσε να ήταν αποτέλεσμα αυτού. Δεν μπορώ να σκεφτώ ούτε έναν λόγο για τον οποίο έφυγε από το γραφείο μου πανικόβλητος. Είμαι ακόμα μπερδεμένος». Η μητέρα του είπε ότι δεν είχε ιστορικό ψυχικής ασθένειας. Ωστόσο, μια ψυχική κατάρρευση που προκαλείται από μια αδιάγνωστη ψυχική ασθένεια έχει συζητηθεί ως πιθανή εξήγηση για τη συμπεριφορά του.

Άγνωστο είναι επίσης τι συνέβη με τον Λαρς αφού έφυγε από το αεροδρόμιο. Καθώς η αστυνομία δεν μπορούσε να προσδιορίσει τι του συνέβει, η Σάντρα Μίττανκ προσέλαβε έναν ιδιωτικό ερευνητή, τον Άντρεας Γκούτιγκ. Έλεγξε τα αρχεία του νοσοκομείου για ασθενείς χωρίς ταυτότητα, αλλά δεν βρήκε τίποτα. Ο Λαρς είχε εμπειρία στο κυνήγι και το ψάρεμα, αλλά υπάρχει σκεπτικισμός για το αν θα μπορούσε να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε εξωτερικούς χώρους λόγω της έντονης ζέστης και της έλλειψης τροφής. Η μητέρα του έχει εκφράσει την πεποίθηση του ότι είναι ακόμα ζωντανός και πιθανόν να έχει χάσει τη μνήμη του. [10] Περίπου ένα χρόνο μετά την εξαφάνιση του, ένας οδηγός φορτηγού πίστευε ότι τον είδε να κάνει ωτοστόπ στη Βάρνα. Έχουν αναφερθεί πολλές εμφανίσεις του σε πολλές άλλες χώρες, αλλά καμία δεν έχει επιβεβαιωθεί. Για παράδειγμα, το 2019, ένας Γερμανός οδηγός φορτηγού πήρε με ωτοστόπ έναν άντρα από τη Δρέσδη του Βραδεμβούργου. Ο οδηγός έμαθε για την εξαφάνιση του Λαρς αργότερα και είπε ότι ο άνδρας του έμοιαζε πολύ αν και είχε μακριά μαλλιά και γένια. Ισχυρίστηκε επίσης, ότι τα μάτια του έμοιαζαν κουρασμένα και τα ζυγωματικά προεξείχαν.

Ο Μίττανκ έχει αναφερθεί ως «ο πιο διάσημος αγνοούμενος στο YouTube». Μέχρι τον Μάιο του 2018, λιγότερο από τέσσερα χρόνια μετά την εξαφάνιση του, τα πλάνα από τις κάμερες του αεροδρομίου είχαν προβληθεί πάνω από 16 εκατομμύρια φορές. Ο μυστηριώδης χαρακτήρας της υπόθεσης έχει οδηγήσει σε συχνές συζητήσεις και στην ανάπτυξη πολυάριθμων θεωριών. Η υπόθεση δυστυχώς παραμένει άλυτη.

Ο Λαρς Μίττανκ έχει ύψος 1.80 μέτρα ψηλός και σκούρα ξανθά μαλλιά. Έχει μια ουλή στον αριστερό του πήχη.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «German Police Is Looking For A German Citizen». BKA Germany.  Retrieved 9 December 2020
  2. Taylor, Joshua (11 Μαΐου 2018). «Chilling mystery of the 'most famous missing person on YouTube' who vanished into forest never to be seen again». Mirror. Ανακτήθηκε στις 10 Μαρτίου 2022. 
  3. Pepi, Kirk (23 Απριλίου 2018). «The Mystery of the Most Famous Missing Person on YouTube». MEL Magazine. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2018. 
  4. O'Neill, Marnie (2016-05-30). «People are mysteriously vanishing from airports». news.com.au. https://www.news.com.au/travel/travel-updates/incidents/people-who-mysteriously-vanished-from-airports/news-story/c6f453d76b2ff527ac278356f257c4e1. Ανακτήθηκε στις 2018-10-26. 
  5. Heise, Thomas (31 Αυγούστου 2014). «Verschwunden in Bulgarien: Auf der Suche nach Lars Mittank». Spiegel Online (στα Γερμανικά). Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2018. 
  6. «Vermisst nach Antibiotikum-Einnahme» [Missing after taking antibiotics]. apotheke adhoc. 6 Αυγούστου 2015. Ανακτήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2021. 
  7. Wiseman, L.R; Benfield, P. (February 1993). «Cefprozil. A review of its antibacterial activity, pharmacokinetic properties, and therapeutic potential». Drugs 45 (2): 295–317. doi:10.2165/00003495-199345020-00008. PMID 7681376. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7681376/. Ανακτήθηκε στις 2 November 2021. 
  8. Essali, Norah; Miller, Brian. J. (December 2020). «Psychosis as an adverse effect of antibiotics». Brain, Behavior, & Immunity - Health 9: 100148. doi:10.1016/j.bbih.2020.100148. PMID 34589893. 
  9. McDonald, C. Ann.; Addis, Steven (October 2003). «Cephalosporin-induced psychosis». Australian & New Zealand Journal of Psychiatry 37 (5): 627–628. doi:10.1046/j.1440-1614.2003.01243.x. PMID 14511096. https://journals.sagepub.com/doi/10.1046/j.1440-1614.2003.01243.x. Ανακτήθηκε στις 2 November 2021. 
  10. Immanuel, Marcus (July 19, 2020). «Germany: New Hope in Lost Son Case». The Berlin Spectator. https://berlinspectator.com/2020/07/19/germany-new-hope-in-the-lost-son-case/. Ανακτήθηκε στις March 8, 2022.