Ενωμένο Μέτωπο (Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Ενωμένο Μέτωπο (κινεζικά: 统一战线) της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας είναι λαϊκό μέτωπο των νόμιμων κομμάτων της χώρας, με επικεφαλής το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας. Εκτός από το ΚΚΚ, περιλαμβάνει οκτώ μικρά κόμματα και την Πανκινεζική Ομοσπονδία Βιομηχανίας και Εμπορίου. Διοικείται από το Τμήμα Εργασίας Ενωμένου Μετώπου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

Το Ενωμένο Μέτωπο εκπροσωπείται μαζί με άλλες μαζικές οργανώσεις όπως εμπορικές ενώσεις, γυναίκες και οργανώσεις νεολαίας, μειονότητες κλπ. στην Κινεζική Λαϊκή Πολιτική Συμβουλευτική Διάσκεψη.[1] Το Ενωμένο Μέτωπο δεν έχει καμία πραγματική δύναμη ανεξάρτητη από το ΚΚΚ, υπάρχει κυρίως για να δώσει μια πλατφόρμα στις πλειοψηφικές δυνάμεις στην κοινωνία της Λαϊκής Δημοκρατίας. Οι ηγέτες του είναι ως επί το πλείστον επιλεγμένοι από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας ή είναι οι ίδιοι μέλη του ΚΚΚ.[2] Τα κόμματα που το απαρτίζουν είναι σχεδόν εντελώς υποταγμένα στο ΚΚΚ και θα πρέπει να αποδέχονται το ηγετικό ρόλο του, ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της ύπαρξής τους. Έτσι, η Κίνα είναι de facto μονοκομματικό κράτος. Ωστόσο, τα μέλη του Ενωμένου Μέτωπου κατ' όνομα αντιπροσωπεύονται στο Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. New Approaches to the Study of Political Order in China, by Donald Clarke, Modern China, 2009
  2. Judicial politics as state-building, Zhu, Suli, Pp. 23–36 in Stéphanie Balme and Michael W. Dowdle (eds.), Building Constitutionalism in China.New York: Palgrave Macmillan.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]