Εντρεμίτ (Βαν)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εντρεμίτ
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Εντρεμίτ
38°25′27″N 43°15′22″E
ΧώραΤουρκία
Διοικητική υπαγωγήΕπαρχία Βαν
Έκταση515 km²
Υψόμετρο1.736 μέτρα
Πληθυσμός125.884 (2018)
Ζώνη ώραςUTC+03:00
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Εντρεμίτ.

Η Εντρεμίτ (κουρδικά: Artemêt Αρτεμέτ‎) είναι διαμέρισμα και μικρή πόλη στην Επαρχία Βαν στην Τουρκία. Βρίσκεται κοντά στην Λίμνη Βαν, σε απόσταση 18 χιλιομέτρων από την πόλη Βαν.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σημερινή ονομασία της Εντρεμίτ προέρχεται από την αρμενική ονομασία Αρταμέτ, (Արտամետ) η οποία κυριολεκτικά σημαίνει «Κοντά στα Χωράφια» στα αρμενικά, καθώς βρίσκεται κοντά σε χωράφια με σταφύλια και μηλιές στην ακτογραμμή της Θεσπίτιδος, της σημερινής λίμνης Βαν.[1] Η ελληνική ονομασία για το Εντρεμίτ είναι Αδραμύττιο, ενώ η αρχαία είναι Άδραμύττιον. Οι Έλληνες συνδέουν αυτήν την ονομασία με την αρχαία ελληνίδα θεά ονόματι Άρτεμις. Στην προχριστιανική εποχή υπήρχε ναός στην περιοχή αφιερωμένος στη αρμένισσα θεά Αναχίτ, η οποία μερικές φορές ταυτιζόταν με την Αρτέμιδα.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Hakobyan, Tadevos Kh.· Melik-Bakhshyan, Stepan T.· Barseghyan, Hovhannes Kh. (2001). Հայաստանի և հարակից շրջանների տեղանունների բառարան [Dictionary of toponymy of Armenia and adjacent territories] (στα Αρμενικά). vol.1. Yerevan: Yerevan State University Publishing House. σελ. 490.