Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εντερλέζι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Εντερλέζι (σέρβικα Đurđevdan / Ђурђевдан, Τζούρτζεβνταν, σημ. Μέρα του Γεωργίου) ονομάζεται μια σερβική θρησκευτική γιορτή, που λαμβάνει χώρα στις 23 Απριλίου του Ιουλιανού ημερολογίου ή στις 6 Μαΐου του Γρηγοριανού ημερολογίου. Είναι η γιορτή του Αγίου Γεωργίου, ενός από τους πιο σημαντικούς αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η γιορτή σηματοδοτεί και την αρχή της άνοιξης, ενώ εορτάζεται σε όλη τη σερβική διασπορά, αλλά κυρίως στη Σερβία, το Μαυροβούνιο και τη Σερβική Δημοκρατία. Ανήμερα της γιορτής, συνηθίζεται στο γεύμα το ψήσιμο ενός αρνιού, ενώ απαραίτητη θεωρείται η συνοδεία μουσικής για το μετέπειτα γλέντι.

Κροατία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Κροατία εορτάζεται η καθολική γιορτή του Αγίου Γεωργίου (Đurđevo) στις 23 Απριλίου του Γρηγοριανού ημερολογίου, κυρίως στην επαρχία του Ζάγκρεμπ. Η παράδοση θέλει οι κάτοικοι να ανάβουν μεγάλες φωτιές σε κεντρικές πλατείες, έθιμο που μοιάζει με τις φωτιές κατά τη Βαλπουργία Νύχτα.

Ρομά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η γιορτή του Αγίου Γεωργίου αποτελεί κύρια μοναδική γιορτή και των Ρομά που ζούσαν στα κράτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ορθοδόξων χριστιανών ή Μουσουλμάνων. Εντερλέζι αποκαλείται στη γλώσσα Ρομανί και σηματοδοτεί την αρχή της άνοιξης. Κάποια παραδοσιακά έθιμα είναι ο στολισμός του σπιτιού με λουλούδια για τον ερχομό της άνοιξης και το πλύσιμο των χεριών με νερό από τα πηγάδια των εκκλησιών.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]