Ενσωματωμένος φιλελευθερισμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Το νέο Διεθνές Νομισματικό Σύστημα που θα ενσωμάτωνε τις αξίες του ενταγμένου φιλελευθερισμού σχεδιάσθηκε σε μεγάλο βαθμό στην διάσκεψη του Μπρέτον Γουντς, που έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Μάουντ Ουάσινγκτον το 1944.

Ο ενσωματωμένος ή ενταγμένος φιλελευθερισμός είναι όρος για το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και τον σχετικό διεθνή πολιτικό προσανατολισμό, όπως ίσχυε από το τέλος του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου στη δεκαετία του 1970. Το σύστημα δημιουργήθηκε για να στηρίξει τον συνδυασμό του ελεύθερου εμπορίου με την ελευθερία για μέλη να ενισχύσουν την παροχή πρόνοιας και να ρυθμίζουν τις οικονομίες τους, να μειώσουν την ανεργία. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Αμερικανό πολιτικό επιστήμονα Τζον Ράγκι το 1982.[1]

Προβεβλημένοι μελετητές περιγράφουν γενικά πως ο ενσωματωμένος φιλελευθερισμός περιλαμβάνει έναν συμβιβασμό μεταξύ των δύο επιθυμητών αλλά εν μέρει αντικρουόμενων στόχων. Ο πρώτος στόχος ήταν να αναβιώσει το ελεύθερο εμπόριο. Πριν τον Α´ Παγκόσμιο Πόλεμο, το διεθνές εμπόριο σχημάτιζε ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου ΑΕΠ, αλλά και της κλασικής φιλελεύθερης τάξης, η οποία είχε καταστραφεί από τον πόλεμο και από την Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930. Ο δεύτερος στόχος ήταν να επιτρέψει στις εθνικές κυβερνήσεις την ελευθερία να παρέχουν γενναιόδωρα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας και να κάνει τις οικονομίες τους να διατηρούν πλήρη απασχόληση.

Ο συμβιβασμός που προέκυψε ήταν η ενσωμάτωση στο σύστημα ισοτιμιών Μπρέτον Γουντς, η οποία ξεκίνησε στο τέλος του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου. Το σύστημα είχε ως στόχο να δημιουργήσει ένα ανοικτό περιβάλλον του διεθνούς εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών, το οποίο διευκολύνεται από ημισταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες, αλλά και επίσης, να "ενσωματώσει" τις δυνάμεις της αγοράς σε ένα πλαίσιο όπου θα μπορούσαν να ρυθμίζονται από τις εθνικές κυβερνήσεις, με τα μέλη σε θέση να ελέγχουν τις διεθνείς ροές κεφαλαίων, μέσω των ελέγχων κεφαλαίου. Νέα παγκόσμια πολυμερή όργανα δημιουργήθηκαν για να υποστηρίζουν το νέο πλαίσιο, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ruggie, John Gerard. 1982.

Σχετική βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]