Ενεργειακό Χωριό Feldheim

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

To Feldheim (Φέλντχαιμ) είναι  παράδειγμα πρωτοποριακού ενεργειακού χωριού στην Ευρώπη.  Η επιτυχία του ενεργειακού έργου, οφείλεται στην καλή συνεργασία μεταξύ της πόλης Treuenbrietzen, των κατοίκων της περιοχής, του αγροτικού συνεταιρισμού Fläming eG και της εταιρείας ανάπτυξης του έργου Energiequelle GmbH [1]. Ο οικισμός Feldheim βρίσκεται 60 χλμ νοτιοδυτικά από το Βερολίνο της Γερμανίας, και έχει πληθυσμό περίπου 150 κατοίκους [2] . Το πρώτο που παρατηρεί ένας επισκέπτης στο χωριό, είναι ότι δεν υπάρχουν ηλεκτροφόρα καλώδια καθώς είναι όλα υπόγεια και μεταφέρουν ενέργεια που παράγεται αποκλειστικά με μεθόδους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, από το ίδιο το χωριό. Η ενεργειακή πρωτοβουλία ξεκίνησε το 1995,  από  ένα επιχειρηματία και φοιτητή μηχανολογίας, τον  Μίχαελ Ράσεμαν,  ο οποίος πρότεινε την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο χωριό [3] .

Σταδιακά, στο χωριό δημιουργήθηκε ένα μεγάλο αιολικό πάρκο που σήμερα φτάνει τις 55 ανεμογεννήτριες,  με ηλεκτρική ισχύ 122,6 MW  και τροφοδοτεί 65.403 νοικοκυριά. Στη συνέχεια,  το 2008 ο τοπικός αγροτικός συνεταιρισμός,  αποφάσισε της κατασκευή μιας βιολογικής μονάδας παραγωγής βιοαερίου από κοπριά, αραβόσιτο και θρυμματισμένους κόκκους, με το οποίο οι κάτοικοι  θερμαίνουν τα σπίτια τους, κτηνοτροφικές και άλλες εμπορικές μονάδες, εξοικονομώντας  259.000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης κάθε χρόνο. Επίσης, το τοπικό δίκτυο  θέρμανσης ενισχύεται και με την λειτουργία μονάδας βιομάζας από ροκανίδια ξύλου, αποφεύγοντας περίπου 91 τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Το σύστημα ενεργοποιείται σε ώρες αιχμής για παραγωγή ενέργειας. Επιπλέον, κατασκευάστηκε  ένα ηλιακό πάρκο σε μια παλιά εγκαταλελειμμένη σοβιετική στρατιωτική βάση, έκτασης 45 εκταρίων, από το οποίο σήμερα παράγεται ετήσια ενέργεια 2748 MWh,  που επαρκεί να καλύψει 600 νοικοκυριά.  Επίσης, στο  χωριό έχουν τοποθετηθεί σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και λειτουργεί  εργοστάσιο ελέγχου και  αποθήκευσης της ενέργειας [1].

Κατά την υλοποίηση του εγχειρήματος, υπήρξαν σημαντικά εμπόδια για την πλήρη ενεργειακή αυτονομία του χωριού, καθώς η εταιρεία παροχής ενέργειας αρνήθηκε να νοικιάσει ή ακόμη και  να πουλήσει δίκτυα μεταφοράς ρεύματος.  Το χωριό αντέδρασε δημιουργώντας ένα δικό του, ξεχωριστό τοπικό δίκτυο, το οποίο ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2010,  μέσω του οποίου η θερμότητα και η ηλεκτρική ενέργεια που παράγονται επί τόπου, κατευθύνονται απευθείας στους καταναλωτές, αποφεύγοντας έτσι τα υψηλά κόστη και τις εξαρτήσεις από τα δίκτυα των παραδοσιακών προμηθευτών ενέργειας [3] .

Το αξιοσημείωτο είναι πως στο Feldheim  οι κάτοικοι δεν στηρίχθηκαν μόνο σε κρατικές επιχορηγήσεις, αλλά οι ίδιοι  επένδυσαν για την παραγωγή ενέργειας και την κατασκευή δικού τους ενεργειακού δικτύου [1] . Τα θετικά αποτελέσματα όλων των παραπάνω επενδύσεων από την ίδια τη κοινότητα,  είναι η ενεργειακή αυτονομία του χωριού αλλά και η μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού κατά 30%,  σε σχέση με αυτή που ισχύει στην υπόλοιπη γερμανική αγορά.[2]  Προσελκύει, επίσης,  πάνω από 3.000 τουρίστες το έτος, οι οποίοι αναζητούν εναλλακτικές πρακτικές για παροχή ενέργειας ή θέλουν να δουν από κοντά την εξέλιξη του ενεργειακού αυτού χωριού [3].  

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Energieautarkes Dorf». Neue Energien Forum Feldheim (στα Γερμανικά). Ανακτήθηκε στις 21 Μαΐου 2022. 
  2. 2,0 2,1 «Ενεργειακός σχεδιασμός πόλεων: Η περίπτωση των ενεργειακών χωριών» (PDF). Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ανακτήθηκε στις 20 Μαΐου 2022. 
  3. 3,0 3,1 3,2 Welle (www.dw.com), Deutsche. «Ένα γερμανικό χωριό με ενεργειακή αυτάρκεια | DW | 16.06.2015». DW.COM. Ανακτήθηκε στις 21 Μαΐου 2022.