Εμφύσημα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εμφύσημα
Πλάγια ακτινογραφία θώρακος ασθενή με εμφύσημα. Το στήθος έχει σχήμα βαρελιού και το διάφραγμα είναι επίπεδο.
Ειδικότηταπνευμονολογία
Ταξινόμηση
ICD-10J43
ICD-9492
DiseasesDB4190
MedlinePlus000136
eMedicinemed/654
MeSHD011656

Το εμφύσημα είναι μία μορφή χρόνιας πάθησης των πνευμόνων. Εκδηλώνεται όταν καταστρέφεται η ελαστικότητα των αερόσακων (κυψελίδων) στους πνεύμονες. Έτσι οι αεραγωγοί στενεύουν, αφού η υποστήριξή τους είναι μικρότερη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της δυνατότητας πρόσληψης οξυγόνου από τον οργανισμό.

Το εμφύσημα εμφανίζεται κατά κύριο λόγο σε άτομα μεγάλης ηλικίας. Κύρια αίτια της εκδήλωσής της πάθησης είναι το κάπνισμα, η συχνή εισπνοή μεγάλων ποσοτήτων σκόνης, η συνήθης χρήση ναρκωτικών ουσιών, η έκθεση σε χημικά και η εισπνοή ατμών.

Το εμφύσημα μπορεί να επηρεάσει τον άνθρωπο όταν ο ίδιος έχει εισπνεύσει αέρα, ο οποίος έχει μεταβληθεί στη σύστασή του εξαιτίας της παρουσίας ατμοσφαιρικών ρύπων, όπως διάφορες ουσίες ή και σωματίδια. Αυτός ο ρυπασμένος εισπνεόμενος αέρας μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.

Η ασθένεια αυτή σε μερικές περιπτώσεις είναι γενετική, δηλαδή προκαλείται από μετάλλαξη του DNA και οφείλεται στην έλλειψη της πρωτεΐνης α1-αντιθρυψίνης (ΑΑΤ= alpha antitrypsin) που παράγεται φυσιολογικά στο ήπαρ.

Το «εμφύσημα» όπως και η «χρόνια βρογχίτιδα», είναι παλαιότεροι όροι που χρησιμοποιούνται για διάφορους τύπους ΧΑΠ.[1][2]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Chronic obstructive pulmonary disease (COPD) Fact sheet N°315». WHO. Ιανουαρίου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 4 Μαρτίου 2016. 
  2. Craig JA (2012). Ferri's netter patient advisor (2nd έκδοση). Saunders. σελ. 913. ISBN 9781455728268.