Εμμανουήλ Αντώνιος της Πορτογαλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Εμμανουήλ Αντώνιος της Πορτογαλίας
Armoires portugal 1385.png
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση24  Φεβρουαρίου 1600
Ντελφτ
Θάνατος27  Οκτωβρίου 1666
Schagen
Οικογένεια
ΣύζυγοςJohanna of Hanau-Münzenberg
ΓονείςΕμμανουήλ, διάδοχος της Πορτογαλίας και Αιμιλία του Νασσάου
ΑδέλφιαMaria Belgia de Portugal

Ο Εμμανουήλ-Αντώνιος, πορτογαλ. Manuel António (24 Φεβρουαρίου 1600 - 27 Οκτωβρίου 1666) από τον Οίκο των Καπετιδών-Πορτογαλίας-Αβίς ήταν ευγενής της Πορτογαλίας, ο τελευταίος (γνήσιος απόγονος) τού κλάδου των Αβίς.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρωτότοκος γιος τού Εμμανουήλ διαδόχου της Πορτογαλίας και της Αιμιλίας των Νασάου, κόρης τού Γουλιέλμου Α΄ πρίγκιπα της Οράγγης & κυβερνήτη τεσσάρων επαρχιών της Ολλανδικής Δημοκρατίας.

Αρχικά ανατράφηκε από τη μητέρα του ως Καλβινιστής. Το 1612 ο πατέρας του τον έστειλε, μαζί με τον αδελφό του Γουλιέλμο-Λουδοβίκο, στον θείο τους Χριστόφορο των Αβίς στη Γαλλία, όπου έλαβαν Καθολική εκπαίδευση. Το 1613 ο θείος του Μαυρίκιος πρίγκιπας της Οράγγης & κυβερνήτης έξι επαρχιών της Ολλανδικής Δημοκρατίας τον έκανε λοχαγό, ένεκα τού εισοδήματος της θέσης και όχι με σκοπό να αναλάβει στρατιωτική διοίκηση.

Το διάστημα 1619-23 ήταν διοικητής τού πριγκιπάτου της Οράγγης, ως αντιπρόσωπος τού θείου του Μαυρκίου. Το πριγκιπάτο βρισκόταν στη νότιο Γαλλία, οι κάτοικοί του ήταν Καθολικοί και ο Εμμανουήλ-Αντώνιος παρακολουθούσε λειτουργίες της Καθολικής Εκκλησίας. Τις κρατικές υποθέσεις ανέλαβε ο υποδιοικητής Βάλκενμπουρκ. Ο Εμμανουήλ-Αντώνιος ζούσε πολυτελή ζωή, ξοδεύοντας περισσότερα από αυτά που διέθετε και έτσι ο θείος του τον ανακάλεσε το 1623. Συνέχισε να λαμβάνει τα 6000 γκίλντερς, ώσπου το 1625 ο επόμενος κυβερνήτης των επαρχιών της Ολλανδικής Δημοκρατίας Φρειδερίκος-Ερρίκος πρίγκιπας της Οράγγης έπαυσε την πληρωμή.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1646 την Ιωάννα των Χάναου, κόρη τού Αλβέρτου τού Μύντσενμπερκ και είχε τέκνα:

  • Ελισάβετ-Μαρία 1648-1717, παντρεύτηκε τον αντισυνταγματάρχη Άντριααν βαρόνο τού Γκεντ.

Από τη μη νόμιμη σχέση του με την Ντίνα Μπορρεμανς, είχε ένα φυσικό τέκνο:

  • (νόθος) Γουλιέλμος γενν. 1646.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • A. W. E. Dek: Graf Johann der Mittlere von Nassau-Siegen und seine 25 Kinder. Rijswijk 1962.
  • A. W. E. Dek: De afstammelingen van Juliana van Stolberg tot aan het jaar van de Vrede van Munster. In: Spiegel der Historie 3, 7/8 (1968).
  • J. L. J. van Kamp: Nog een tak afstammelingen van Willem de Zwijger. In: De nederlandsche Leeuw. Heft LXXIV, 9 (September 1957), Spalte 266 – 287; 306 – 316.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Manuel António of Portugal της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).