Εμβατήριο του συνταγματάρχη Μπόγκεϊ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το εμβατήριο του συνταγματάρχη Μπόγκεϊ (Colonel Bogey) είναι δημοφιλές εμβατήριο που συντέθηκε το 1914 από τον υπολοχαγό Φ.Ζ. Ρίγκετς (1881-1945), για τον βρετανικό στρατό. Αργότερα έγινε ο το σήμα κατατεθέν για τους Πεζοναύτες του Βασιλικού Ναυτικού στο Πλύμουθ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεδομένου ότι εκείνη τη στιγμή το προσωπικό της υπηρεσίας δεν ενθαρρύνθηκε να έχει επαγγελματική ζωή έξω από τις ένοπλες δυνάμεις, ο βρετανός υπολοχαγός Φ.Ζ. Ρίγκετς δημοσίευσε το "Colonel Bogey" και τις άλλες του συνθέσεις υπό το ψευδώνυμο Κένεθ Άλφορντ. Υποτίθεται ότι η μουσική ήταν εμπνευσμένη από έναν στρατιωτικό και έναν παίκτη του γκολφ που σφύριξε μια χαρακτηριστική φράση δύο σημείων. Είναι αυτό το κατερχόμενο διάστημα που αρχίζει κάθε γραμμή της μελωδίας. Το όνομα "Colonel Bogey" δημιουργήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα ως σύστημα βαθμολόγησης του συνταγματάρχη Μπόγκεϊ και από τον Εντουάρντιαν. Οι παίκτες του Εντουάρντιαν στις δύο πλευρές του Ατλαντικού συχνά έπαιζαν αγώνες ενάντια στον "συνταγματάρχη Bogey".

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λαϊκή μουσική και η πορεία καταγράφηκε πολλές φορές. Κατά την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το "colonel Bogey" έγινε μέρος του βρετανικού τρόπου ζωής, όταν η μουσική μετατράπηκε σε δημοφιλές τραγούδι. . Το "Colonel Bogey" χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν από το 10ο και 50ο τάγμα της Καναδικής εκστρατευτικής δύναμης. Σήμερα χρησιμοποιείται από το Κρατικό Ίδρυμα του Κάλγκαρι (RCAC) των Καναδικών δυνάμεων. Η μελωδία του Colonel Bogey χρησιμοποιήθηκε για τον Στρατό Γυναικών, ένα παρακλάδι του αμερικανικού στρατού από το 1943 μέχρι την απορρόφησή του στον κανονικό στρατό το 1978. Το 1951, κατά τη διάρκεια της πρώτης ηλεκτρονικής διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία, το τραγούδι αυτό ήταν η πρώτη μουσική που έπαιζε ένας υπολογιστής από τον CSIRAC, υπολογιστής που αναπτύχθηκε από τον Οργανισμό Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας της Κοινοπολιτείας. Η μελωδία έχει χρησιμοποιηθεί στα γερμανικά διαφημιστικά για το χωνευτικό ποτό Underberg digestif bitter από τη δεκαετία του 1970. Η μουσική έχει χρησιμοποιηθεί σε περισσότερες από σαράντα ταινίες, όπως το The Love Race (1931), το The Lady Vanishes (1938), το Mouse That Roared (1959), η παγίδα των γονέων (1961) και το The Breakfast Club (1985). Μια άλλη παρωδία του Colonel Bogey είναι το "Comet", ένα χιουμοριστικό τραγούδι για τις κακές επιπτώσεις της κατανάλωσης του καθαριστικού προϊόντος με το ίδιο όνομα.

Η μελωδία χρησιμοποιήθηκε σε μια σκηνή της ταινίας Spaceballs καθώς τα μικρά "Dinks" περπατούν στην έρημο τραγουδώντας τη μελωδία με μόνο τη λέξη "Dink" από μόνοι τους και πάλι με τους πρωταγωνιστές. Επίσης η μελωδία χρησιμοποιείται και στο Nintendogs για την ψυχαγωγία των σκυλιών.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Colonel Bogey March της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).