Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ελπίδιος Βραχάμιος (επαναστάτης)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ελπίδιος Βραχάμιος
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός

Ο Ελπίδιος Βραχάμιος (Ἐλπίδιος Βραχάμιος) ήταν βυζαντινός επαναστάτης που εξεργέθηκε ενάντια στον αυτοκράτορα Μιχαήλ Δ΄ στην Αντιόχεια το 1034.

Ο πατρίκιος Ελπίδιος ήταν μάλλον έμπιστος του Κωνσταντίνου Δαλασσηνού, ο οποίος είχε διοριστεί δουξ της Αντιόχειας από τον αυτοκράτορα Βασιλειος Β΄ και πιθανότατα είχε υπηρετήσει υπό τις εντολές του εκείνη την εποχή. Την άνοιξη του 1034 ο Ελπίδιος, που ανήκε σε μια από τις πλουσιότερες οικογένειες της πόλης, προκάλεσε εξέγερση στην Αντιόχεια, όπου αντιτάχθηκε στη οικονιμική πολιτική της κυβέρνησης με επικεφαλής τον Ιωάννη Ορφανότροφο και σκότωσε τον αυτοκρατορικό απεσταλμένο για την συλλογή φόρων.

Ο αυτοκράτορας έστειλε τότε ενάντια των επαναστατών τους αδελφούς του Νικήτα και Κωνσταντίνο οι οποίοι συνέτριψαν την εξέγερση. Ο Ελπίδιος και άλλοι δέκα άλλοι πλούσιοι της Αντιόχειας συνελήφθησαν και στάλθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, όπου κρατήθηκαν για αρκετά χρόνια.

  • Johannes Skylitzes, Michael IV 4
  • Jean-Claude Cheynet: Pouvoir et contestations à Byzance (963–1210) (= Publications de la Sorbonne. Série Byzantina Sorbonensia. Bd. 9). Reimpression. Publications de la Sorbonne Centre de Recherches d'Histoire et de Civilisation Byzantines, Paris 1996, ISBN 2-85944-168-5, S. 45 Nr. 37.
  • Elpidios Brachamios in der Prosopography of the Byzantine World