Κωνσταντίνος ο Παφλαγών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κωνσταντίνος ο Παφλαγών
Γενικές πληροφορίες
ΠαρατσούκλιΦαγίτζης
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Οικογένεια
ΑδέλφιαΜιχαήλ Δ΄ Παφλαγόνας
Ιωάννης ο Ορφανοτρόφος
ΟικογένειαΜακεδονική Δυναστεία
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςστρατηγός
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαστρατηγός

Ο Κωνσταντίνος (αναφέρεται και με το παρωνύμιο «Φαγίτζης»[1]) ήταν βυζαντινός, ευνούχος[2], στρατηγός, έφερε τον τίτλο του προέδρου, δομέστικου των σχολών της Ανατολής (ευώων) και του δούξ[3].

Καταγόταν από λαϊκή οικογένεια της Παφλαγονίας: όταν ο Ιωάννης ο Ορφανοτρόφος, ευνούχος και αδελφός του, ανέβηκε σε αξιώματα επί Βασιλείου Β΄ προώθησε τα αδέλφια του σε διάφορες θέσεις, αργότερα όταν έγινε αυτοκράτορας ο αδελφός του Μιχαήλ Δ΄ ανέβηκε σε ανώτατα στρατιωτικά αξιώματα. [2].

Το 1034 διορίσθηκε Διοικητής (δούξ) της Αντιόχειας στην θέση του αδελφού του Νικήτα όταν πέθανε, παρέμεινε στην θέση ως το 1037 ή 1038[4][2]. Το 1038 στάλθηκε με στρατεύματα στην Ιβηρία για να αντιμετωπίσει την εισβολή του Μπαγκράντ Δ΄, χωρίς επιτυχία όπως αναφέρεται λόγω της στρατιωτικής του απειρίας[3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. [...] Κωνσταντίνος ό Φαγίτζης ευνούχος, άνθρωπος Παφλαγών καί συνήθης τω βασιλεϊ [...], Joannes Scylitzes, Historiarum compendium
  2. 2,0 2,1 2,2 Krsmanović Bojana, «Παφλαγόνες», 2003, Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία
  3. 3,0 3,1 Γεώργιος Α. Λεβενιώτης, Η πολιτική κατάρρευση του Βυζαντίου στην ανατολή, Θεσσαλονίκη 2007, σελίδες 132 και 532
  4. Dumbarton Oaks, Catalogue of Byzantine Seals at Dumbarton Oaks and in the Fogg Museum of Art απο τα Google books