Ελληνικό στρατιωτικό κοιμητήριο του Πίροτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ελληνικό στρατιωτικό κοιμητήριο του Πίροτ
Είδοςκοιμητήριο
Γεωγραφικές συντεταγμένες43°10′18″N 22°36′1″E
ΧώραΣερβία

Το Ελληνικό στρατιωτικό κοιμητήριο του Πίροτ βρίσκεται στην πόλη Πίροτ (Pirot) της Σερβίας κοντά στα Σερβο-Βουλγαρικά σύνορα. Στο νεκροταφείο είναι θαμμένοι 358 Έλληνες αξιωματικοί και στρατιώτες από την Πάτρα και την 3η Μεραρχία που πολέμησε στον Α' παγκόσμιο πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ. Στην είσοδο του κοιμητηρίου έχει στηθεί μνημείο, έργο του Αντώνη Σώχου, με έξοδα της Ελληνικής κυβέρνησης[1].

Το 1918-1919 η 3η Μεραρχία Πατρών προελαύνοντας[1] έφτασε στο Πίροτ, όπου και αναπτύχθηκε στα Σερβο-βουλγαρικά σύνορα, με σκοπό να αποτρέψει ενδεχόμενη επιθετική κίνηση των Βουλγάρων. Εκεί πολλοί στρατιώτες πέθαναν από τις κακουχίες και την ισπανική γρίπη και τάφηκαν σε διάφορα νεκροταφεία της περιοχής. Τα οστά τους συνέλεξε η Κατερίνα Λεβαντή, Ελληνίδα παντρεμένη στο Πίροτ, και τα μετέφερε σε κοινό χώρο δημιουργώντας το συγκεκριμένο κοιμητήριο.

Με αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου του Πίροτ το 1924 και το 2004 το νεκροταφείο είναι Ελληνικό έδαφος, έχει παραχωρηθεί στο Ελληνικό κράτος και συντηρείται από αυτό.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Κώστας Ν. Τριανταφύλλου, Ιστορικόν λεξικόν των Πατρών, Εκ του τυπογραφείου Πέτρου Χρ. Κούλη, Πάτρα 1995, λήμμα Πιρότ