Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής
Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής - elmp.gr.png
Το μουσείο που σου κάνει κλικ
Γενικές πληροφορίες
ΕίδοςΜουσείο
ΔιεύθυνσηΠέτρου Σπυρόπουλου 2, Μοσχάτο, Τ.Κ 18346
Γεωγραφικές συντεταγμένεςΜοσχάτο
37°57′18″N 23°40′38″E
ΧώραΕλλάδα
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος

Το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής, το μοναδικό Μουσείο Πληροφορικής στη νοτιανατολική Ευρώπη, ξεκίνησε τις δραστηριότητες του το 2009 και από το 2012 αποτελεί τον πρώτο επίσημο φορέα στην Ελλάδα που συγκεντρώνει τη γνώση για την εξέλιξη στο χώρο της πληροφορικής από το 1970 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990 σε έναν ενιαίο χώρο.

Εμπνευστής και ιδρυτής του Ελληνικού Μουσείου Πληροφορικής είναι ο Γεώργιος Τσεκούρας.

Το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής (ΕΛ.Μ.Π.) βασίζεται στις δωρεές υπολογιστών, λογισμικού και άλλων αντικειμένων από τον χώρο της Πληροφορικής, προερχόμενες από ιδιώτες, από δημόσιους και μεγάλους ιδιωτικούς οργανισμούς, καθώς και από πολλούς άλλους φορείς. Η λειτουργία του ΕΛ.Μ.Π. στηρίζεται εξ ολοκλήρου σε ιδίους πόρους.

Οι εγκαταστάσεις του Μουσείου βρίσκονται στο Μοσχάτο, στην οδό Πέτρου Σπυροπούλου 2 & Θεσσαλονικής και δέχεται μεμονωμένους επισκέπτες και σχολεία κατόπιν συνεννοήσεως με τους υπεύθυνους του Μουσείου.

Όραμα του Μουσείου είναι, μεταξύ άλλων, να προσφέρει γνώση σε όλους εκείνους που αναζητούν να μάθουν για την ιστορία της Πληροφορικής και νοσταλγούν το παρελθόν της.

Στους σκοπούς του Μουσείου περιλαμβάνονται η διάσωση, συλλογή και συντήρηση μοναδικών μηχανημάτων και εντύπων, που συντέλεσαν στην εξέλιξη της τεχνολογίας, όπως και η γνωριμία και η διάδοση της ιστορία της Πληροφορικής στο κοινό.

Εκθέματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο χώρο του μουσείου εκτίθεται μεγάλος αριθμός υπολογιστικών συστημάτων εταιρειών που έχουν εκλείψει ή και συνεχίζουν να υπάρχουν, όπως Sinclair, Commodore, Amstrad , Texas Instruments, Wang, Olivetti PC, Zenith, Casio, Compaq, Toshiba, Sharp, Apple, καθώς και λογισμικό και υλικό γι' αυτά, και παλαιές εκδόσεις του ειδικού περιοδικού τύπου.

Συνολικά η συλλογή του Ελληνικού Μουσείου Πληροφορικής περιλαμβάνει πάνω από 4.700 εκθέματα τα οποία έχουν περιέλθει στο Μουσείο ως δωρεές. Ο αριθμός των δωρητών ξεπερνά τους 270.

Νομική υπόσταση Μουσείου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μουσείο βρίσκεται υπό την νομική σκέπη ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού με την επωνυμία "Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής", ο οποίος είναι επίσημα εγκεκριμένος από το Πρωτοδικείο Αθηνών (Α.Κ. 1428/2012).

Το προηγούμενο νομικό πλαίσιο βασιζόταν στο καταστατικό για την δημιουργία ιδρύματος με την επωνυμία "Ίδρυμα Πληροφορικής", το οποίο τελούσε υπό την έγκριση ( Α.Π. 1075297 30.07.2009) της Διεύθυνσης Εθνικών Κληροδοτημάτων του Υπουργείου Οικονομικών.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]