Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Πατρών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ορειβατικός Σύλλογος Πατρών
EOS Patras.jpg
Πλήρες όνομα Ελληνικός Ορειβατικός
Σύλλογος Πατρών
Έτος ίδρυσης 1928
Πρόεδρος Αγγελική Καλλιαμπέτσου
Τμήματα Ορειβασία
Χιονοδρομία
Αναρρίχηση
Ορεινή πεζοπορία
Ιστοσελίδα http://www.eospatras.gr/


Ο Ορειβατικός σύλλογος Πάτρας είναι ο αρχαιότερος σύλλογος ορειβασίας στην Ελλάδα μαζί με αυτόν της Αθήνας. Είναι μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ) και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Χιονοδρομίας (ΕΟΧ). Είναι ο πρώτος σύλλογος στην Ελλάδα που κατασκεύασε καταφύγιο και ο πρώτος που διοργάνωσε αγώνες χιονοδρομιών.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδρύθηκε στις 27 Ιουνίου 1928, λίγες ημέρες μετά την ίδρυση του ΕΟΣ Αθηνών με τον οποίο συνεργάστηκαν τα πρώτα χρόνια και διοργάνωσαν πολλές κοινές ορειβατικές εξορμήσεις. Οι 2 αυτοί σύλλογοι ίδρυσαν στις 20 Φεβρουαρίου 1930 τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύνδεσμο. Πρώτος πρόεδρος του ΕΟΣ ήταν ο Ανδρέας Οικονομόπουλος και ιδρυτικά μέλη, μεταξύ άλλων: ο Επαμεινώνδας Πετραλιάς, ο Ιωάννης Διακίδης, ο Παναγιώτης Κωτσάκης, ο Σωτήριος Γεροκωστόπουλος, και ο Τέλης Λομβάρδος. Τα πρώτα πανελλήνια πρωταθλήματα χιονοδρομίας διοργανώθηκαν από τον ΕΟΣ Πατρών στο Παναχαϊκό και συμμετείχαν και γυναίκες, πρώτος μάλιστα πρωταθλητής Ελλάδας στις χιονοδρομίες ήταν ο Επαμεινώνδας Πετραλιάς, ο οποίος ήταν και από τους ιδρυτές του. Σήμερα, ο σύλλογος διαθέτει σχολές εκμάθησης αρχαρίων στην αναρρίχηση, ορειβασία και χιονοδρομία. Στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αθλητές του ΕΟΣ Πατρών και Αθηνών συγκρότησαν το Τάγμα Χιονοδρόμων. Αθλητές του ΕΟΣ Πατρών έχουν συμμετάσχει σε πολλές ορειβατικές αποστολές, όπως στα Ιμαλάια, στις Άλπεις και αλλού .

Μεγάλοι αθλητές του ΕΟΣΠ είναι οι: Επαμεινώνδας Πετραλιάς, Ιωάννης Διακίδης, Σωτήρης Γεροκωστόπουλος. Ο Βασίλης Παπαχρηστόπουλος ήταν μέλος της Εθνικής ομάδας και σημαιοφόρος στη χειμερινή Ολυμπιάδα του Σαράγεβο το 1983, η Ράνια Παπαχρηστοπούλου, πρωταθλήτρια Ελλάδας το 1981. Ο Αριστομένης Θανόπουλος 7 φορές πρωταθλητής Ελλάδας, 6 φορές κυπελλούχος Ελλάδας και δύο φορές Βαλκανιονίκης στην αναρρίχηση.

Καταφύγια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διαθέτει δύο καταφύγια στο Παναχαϊκό όρος. Το ένα καταφύγιο λέγεται Σωτήρης Γεροκωστόπουλος, είναι το παλιότερο στην Ελλάδα μαζί με αυτό της Πάρνηθας. Βρίσκεται στα 1500 μέτρα, κατασκευάστηκε το 1930 στην θέση Ψάρθι και φιλοξενεί περίπου 50 άτομα. Το δεύτερο καταφύγιο, στη θέση Πρασούδι, Ιωάννης Διακίδης, κατασκευάστηκε το 1938 ενώ ανακατασκευάστηκε το 2014 και φιλοξενεί περίπου 25 άτομα. Τα δύο καταφύγια υπέστησαν μεγάλες ζημιές στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]