Ελεύθερος Κράτος του Όλντενμπουργκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ελεύθερη πολιτεία του Όλντενμπουργκ
11  Νοεμβρίου 19181  Νοεμβρίου 1946

Σημαία

Έμβλημα
ΧώραΔημοκρατία της Βαϊμάρης και Ναζιστική Γερμανία
Διοικητική υπαγωγήΔημοκρατία της Βαϊμάρης, Ναζιστική Γερμανία και Βρετανική Ζώνη Κατοχής στη Γερμανία
ΠρωτεύουσαΌλντενμπουργκ
Πολίτευμαπολιτεία

Το Ελεύθερος Κράτος του Όλντενμπουργκ (γερμανικά: Freistaat Oldenburg) ήταν μια ομοσπονδιακή πολιτεία της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Ιδρύθηκε το 1918 μετά την παραίτηση του Μέγα Δούκα Φρειδερίκου Αύγουστου Β΄ μετά τη Γερμανική Επανάσταση.

Το 1937, έχασε τις αποκλειστικές περιοχές του Οϊτίν κοντά στις ακτές της Βαλτικής και το Μπίρκενφελντ στη νοτιοδυτική Γερμανία από την Πρωσία και απέκτησε την πόλη του Βιλχελμσχάφεν. Ωστόσο, αυτό ήταν τυπικό, καθώς το καθεστώς του Χίτλερ είχε εκ των πραγμάτων καταργήσει τις ομοσπονδιακές πολιτείες το 1934.

Μέχρι την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το 1939, ως αποτέλεσμα αυτών των εδαφικών αλλαγών, το Όλντενμπουργκ είχε έκταση 5.375 km2 (2.075 τετραγωνικά μίλια) και 580.000 κατοίκους.

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το Όλντενμπουργκ συγχωνεύτηκε στη νεοσύστατη πολιτεία της Κάτω Σαξονίας ως διοικητική περιφέρεια του Όλντενμπουργκ, και οι δύο έγιναν μέρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας το 1949. Οι δύο θύλακες έγιναν μέρος των κρατών του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν και Ρηνανία-Παλατινάτο αντίστοιχα.