Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εκπομπή ΑΜ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παλμογραφική εικόνα AM διαμόρφωσης

Η εκπομπή AM είναι η ραδιοφωνική εκπομπή που χρησιμοποιεί διαμόρφωση κατά πλάτος (στα αγγλικά Amplitude Modulation), εξου και τα αρχικά.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα AM ήταν ο κυρίαρχος τρόπος εκπομπής κατά τα πρώτα ογδόντα χρόνια του 20ού αιώνα και παραμένει σε ευρεία χρήση και κατά τον 21ο. Οι σταθμοί που εκπέμπουν στα AM παγκοσμίως αριθμούνται σε 16.265[1].

Η εκπομπή στα AM ξεκίνησε με την πρώτη πειραματική εκπομπή το 1906 από τον Ρέτζιναλντ Φέσσεντεν, και χρησιμοποιήθηκε για χαμηλής κλίμακας εκπομπές φωνής και μουσικής μέχρι τον Πρώτο Παγκόσμιο. Η μεγάλη άυξηση στη χρήση των AM σημειώθηκε την ακόλουθη δεκαετία. Οι πρώτοι αδειοδοτημένοι εμπορικοί ραδιοσταθμοί ξεκίνησαν στα AM τη δεκαετία του 1920. Ο XWA του Μόντρεαλ, στο Κεμπέκ (αργότερα γνωστός ο CFCF) ήταν ο πρώτος εμπορικός πομπός στον κόσμο, με επίσημη έναρξη των εκπομπών του στις 20 Μαΐου του 1920. Ο πρώτος που εξέπεμψε στα AM στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια ήταν ο Χρίστος Τσιγγιρίδης, από τη Θεσσαλονίκη, το 1926, ενώ ο κρατικός Ραδιοσταθμός Αθηνών βγήκε στον αέρα το 1938. Την ίδια περίοδο η Αμερική και η Ευρώπη ζούσε τη λεγόμενη "Χρυσή Εποχή του Ραδιοφώνου" (1920-1950). Στον αέρα έβγαιναν εκπομπές δράματος, κωμωδίας και άλλα ήδη ψυχαγωγίας , καθώς και εκπομπές ενημέρωσης και μουσικής.

Περιοχές συχνοτήτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φασματική εικόνα AM διαμόρφωσης ακουστικού σήματος σταθερής συχνότητας

Η εκπομπή με διαμόρφωση κατά πλάτος γίνεται σε διάφορες περιοχές συχνοτήτων (μπάντες).

  • Μακρά κύματα: από τους 153 έως τους 279 KHz, όπου εκπέμπουν κυρίως ραδιοφωνικοί σταθμοί από την κεντρική Ευρώπη, με απόσταση 9 KHz (παλιότερα η μπάντα έφτανε μέχρι τους 413 KHz, αλλά σήμερα δεν υπάρχουν επίγειοι πομποί πάνω από τους 279 KHz).
  • Μεσαία κύματα: από τους 522 έως τους 1610 KHz.
  • Βραχέα κύματα: από τους 2.300 έως τους 26.100 KHz, υποδιαιρούμενο σε 15 μικρότερες μπάντες. Γενικά χρησιμοποιείται ένα εύρος 5 KHz μεταξύ των σταθμών.