Εκκλησία Αγίου Σάββα (Παρίσι)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Άποψη της εισόδου της εκκλησίας.

Η Εκκλησία Αγίου Σάββα είναι εκκλησία Σερβικού Ορθόδοξου θρησκεύματος η οποία βρίσκεται στον αριθμό 23 της rue du Simplon, στο 18ο διαμέρισμα του Παρισιού.

Η ενορία του Αγίου Σάββα αποτελεί, επίσης, επισκοπική έδρα της Σερβικής Ορθόδοξης Διακονίας Γαλλίας και Δυτικής Ευρώπης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (η διακονία αυτή περιλαμβάνει την Γαλλία, το Benelux, καθώς και την Ιβηρική Χερσόνησο), με την εκκλησία να διατελεί, ταυτόχρονα, ρόλο Καθεδρικού Ναού[1].

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ενορία ιδρύθηκε το 1947.

Το 1952, φιλοξενείτο σε ένα παρεκκλήσι της Ρουμάνικης Εκκλησίας η οποία βρίσκεται επί της rue Jean-de-Beauvais στο 5ο διαμέρισμα.

Καθώς ο χώρος λατρείας αυτός ήταν πολύ μικρός, η ενορία φιλοξενήθηκε το 1965 σε έναν παλαιό προτεσταντικό ναό, ευρισκόμενο επί της rue du Simplon. Ο ναός αυτός πέρασε στην ιδιοκτησία της το 1984.

Εκμεταλλευόμενη την άφιξη Γιουγκοσλάβων οικονομικών μεταναστών στην Δυτική Ευρώπη λόγω του ανοίγματος των συνόρων από το κομμουνιστικό καθεστώς του Τίτο, η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία ίδρυσε μια διακονία για την Δυτική Ευρώπη για την φιλοξενία τους το 1969.

Το 1984, ο παλαιός προτεσταντικός ναός νεορομανικού αρχιτεκτονικού ρυθμού μετατράπηκε σε ορθόδοξη εκκλησία. Στο τύμπανο της εκκλησίας τοποθετήθηκε η εικόνα του Αγίου Σάββα, πρώτου αρχιεπισκόπου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία κατέστη αυτοκέφαλη το 1219.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικός Σύνδεσμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα

Συντεταγμένες: 48°53′37″N 2°21′00″E / 48.89361°N 2.35000°E / 48.89361; 2.35000